Шуменската областна дирекция на полицията получи нова мобилна камера за контрол на скоростта. Тя работи „на терен“ от 2 седмици, но бе представена пред медии днес при старта на кампания за превенция на наркотиците в Градската градина на Шумен.

„Камерата е италианско производство, има вграден изкуствен интелект и разпознава номерата на колите на разстояние до 150 метра. Започва да следи автомобила и в момента, в който установи, че той се движи с превишена скорост, прави снимка и я изпраща автоматично на сървър“, обясни инсп. Йордан Жеков от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Шумен.

Заснема и регистрира нарушения на всички автомобили в кадъра, независимо колко са на брой и независимо в каква посока се движат. Тя няма собствен екран, настройва се през таблета на полицейския служител, който може да е отдалечен на произволно разстояние. Камерата отчита скорост от 30 до 300 км/ч. Може да работи и в тъмната част на денонощието.

С нея мобилните камери на ОД на МВР-Шумен стават 8 на брой.

„Една от основните причини за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия е високата скорост и затова тенденцията в ОД на МВР-Шумен е да се работи по-усилено с техническите средства“, каза инспектор Жеков.

Днес на входа на градската градина екипи на пътна полиция извършваха тестове за управление след наркотични вещества и аналози. Инспектор Валентин Вълчев от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД на МВР-Шумен, разказа как се правят проверки за наркотици след обиск, и показа работата с различните видове полеви наркотестове.

ШУМ.БГ