Пещера „Бисерна“ ще бъде затворена за посещения от туристи от 1 юли до есента, съобщиха от пресцентъра на ПП „Шуменско плато“. От там припомнят, че на 29 и 30 юни са последните дни за пролетния сезон, в които природният феномен може да бъде разгледан.

От природния парк допълниха, че около 2000 туристи са разгледали пещера „Бисерна“ от месец април тази година до момента. През тази година се наблюдава засилен интерес към „Бисерна“ от организирани групи туристи и ученици. На пещерните образувания се насладиха деца от Добрич, Варна, Силистра, Тервел и други градове. Някои от посещенията бяха съчетани с походи и уроци за прилепите, подготвени от горските педагози. Така малчуганите получават не само теоретични знания, но и наблюдават пещерните обитатели в тяхната естествена среда.  

Все по-често туристическите агенции включват пещерата като задължителен елемент при обиколките из шуменския регион. За пръв път бяха посрещнати посетители от Чехия, интерес проявяват и руснаци, украинци и румънци.  

Пещерата ще бъде отворена за посещение отново през есента, а затварянето й за посетители в определени месеци в годината се налага, заради размножителния период на живеещите в нея прилепи.

ШУМ.БГ