Словакия и Румъния "си стиснаха ръцете" за най-очакваното реми на Евро 2024 - 1:1 във Франкфурт.

Мачът донесе по една точка и желаното класиране за осминафинал и за двата отбора, а още преди неговото начало се изговори много за факта, че ремито е идеален сценарий за тях. И, въпреки че на терена нямаше примирие и "прегръдки", именно той се реализира.

Северните ни съседи отиват почти сигурно на осминафинал срещу Словения (2 юли, 19 часа в Мюнхен), а словаците - най-вероятно срещу Испания (30 юни, 22 часа, Кьолн). Все още има и варианти това да се промени след късните мачове в последната група F.

Сигурно е, че вторият в групата Белгия ще срещне Франция (1 юли, 19 часа, Дюселдорф).

Първото полувреме бе доста динамично и Словакия поведе заслужено, след като тръгна видимо да търси атаки, а не да изчаква на сигурно. Онджей Дуда вкара с глава 24-ата минута, с което записа второто си попадение на европейски първенства. Първото дойде преди 8 години на турнира във Франция и бе историческо - първо за словаците изобщо на шампионат на континента (при 1:2 от Уелс).

Но превъзходството на отбора му не донесе по-солиден аванс и Румъния тръгна да търси изравняване. Намери го при странни обстоятелства и след едно решение, което ще остане спорно.

В 37-ата минута Янис Хаджи проби отдясно, падна в наказателното поле и реферът Даниел Зиберт от Германия даде нарушение до границата, но отвън. И така изглеждаше да е справедливо, ако изобщо словашкият бранител извърши такова. Последва обаче проверка на ВАР, нарушението бе отсъдено на линията, а това, според правилата, означава дузпа. И от 11 метра Разван Марин изравни.

Оттук нататък на стадиона във Франкфурт се появи и факторът "разумна игра", ако искате така да я наречем. Няма как някой да убеди ни румънци, ни словаци, че си струва да търсят победата и първото място в групата, при риска да допуснат гол и да загубят.

А с това и да отпаднат.

При това, напълно независимо от резултата в другия мач в групата между Украйна и Белгия. Ремито просто устройваше идеално и двата тима във Франкфурт.

Словакия бе по-близо до гола след почивката, но не може да се каже, че го търсеше особено упорито. Няколко опасни удара, две-три разбърквания... Румънците също използваха възможности за скоростни атаки, но като цяло гледаха повече да са солидни и да не дават възможности на съперника.

И така - 1:1. След него и 0:0 в другата среща, всички отбори в група Е имат по четири точки.

Румъния печели групата, Словакия е на трето място. Белгийците са втори, а Украйна остава четвърта и отпада.

Дир.бг