Общинските съветници на Шумен не пожелаха да намалят размера на възнагражденията, които получават. Предложението на независимия съветник Павел Павлов бе подкрепено само от него и от още трима негови колеги – Албена Неделчева, Христофор Крумов и Петър Петров.

Всички останали гласуваха „Против“ или “Въздържал се“. Въпросът с възнагражденията предизвика 40-минутен разгорещен дебат в сесийна зала. 

Павлов предложи съветниците да вземат символични възнаграждения – 1 лев на месец или 20 лева, както е например в община Гълъбово. Той обясни, че така от възнаграждения биха се спестили около 1 млн. лева от парите на данъкоплатците, като сумата може да се вкара във фонд за подпомагане на жители на общината, нуждаещи се от средства за лечение. Павлов напомни, че лично той е дарил на нуждаещи се получените досега възнаграждения.

В емоционално изказване той се обърна към всяка една от групите съветници в местния парламент. 

Веселин Пенчев от „Кауза Шумен“ определи искането му като некоректно, а Ивайло Обретенов го нарече „чист популизъм“.   

Венцислав Венков предложи първи пример да дадат депутатите от Европейския парламент, след това да се приеме от Народното събрание, а едва след това да мислим за подобно решение и в Шумен.

Решено бе също така химнът на Европейския съюз да не се пуска повече в началото на всяко заседание на Общинския съвет след този на Република България. Държавният химн остана.  

ШУМ.БГ