Лекарските асистенти и фелдшерите в област Шумен проведоха Учредително събрание и създадоха своя съсловната организация, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, чиито директор д-р Пепа Калоянова председателстваше събранието.

На събранието, което се проведе в залата на МБАЛ – Шумен, присъстваха 31 представители, вписани в регистъра на съсловната организация за област Шумен.

На събранието бяха избрани органи на регионалната колегия – управителен съвет, контролна комисия и комисия по професионална етика, както и на делегати за първия конгрес на съсловната организация.

За представители в Общото събрание и при квота от 21 специалисти бяха гласувани и приети поименно членове от всички структури, влизащи в състава на териториалната колегия – детско и училищно здравеопазване, неотложна помощ, ЦСМП – Шумен и филиалите в общините Велики Преслав, Венец, Върбица, Нови пазар, Смядово и Каолиново.

За председател беше предложена и единодушно приета кандидатурата на Валентина Узунова (ЦСМП – Шумен).  Росен Радославов (ЦСМП – Шумен) беше избран за заместник-председател, Пламена Борисова (детско и училищно здравеопазване) – секретар, а Нонка Григорова (детско и училищно здравеопазване) и Вълчо Славов (ЦСМП – Каолиново) за членове на Управителният съвет.

За председател на контролната комисия е избран Ангел Ангелов, а Невена Събинова (ЦСМП – Венец) е председател на комисията по професионална етика.

Последва и избор за делегати на Първия конгрес на „Български съюз на лекарските асистенти и фелдшерите” – БСЛАФ. Съсловната организация от област Шумен ще представляват Валентина Узунова (ЦСМП – Шумен) и Вълчо Славов (ЦСМП – Каолиново). За резервен делегат бе избран Гаро Ованезов – кабинет за неотложна помощ в Шумен.

ШУМ.БГ