Ученици от шуменското СУ “Панайот Волов“ участваха в полицейски клип с послания към всички участници в движението с апел за повече толерантност на пътя, за разумно и отговорно поведение. Видеото е част от инициативите за Деня на безопасността на движение по пътищата 29 юни, съобщиха от пресцентъра на ОД На МВР-Шумен

Усилията на областната дирекция и тази година са насочени към подрастващите за формиране на култура за спазване на правилата за движение.

Вчера, ден преди Националния ден на безопасността по пътищата 29 юни, полицейски служители от ОДМВР-Шумен и деца от учебни заведения в областта участваха в инициативи, посветени на пътната безопасност.

Деца и пътни полицаи отправиха апели към водачите да бъдат отговорни, и да пазят здравето и живота на всички участници в пътното движение. Листовки, изготвени от екипа на ДГ “Изворче“ бяха раздадени на участници в пътното движение от малчуганите. В село Ивански възпитаници на ДГ “Снежанка“ апелираха за отговорно поведение. В най-голямото село в областта Тодор Икономово децата си припомниха основните правила за безопасна игра през летните месеци, а след открития урок с полицаи отправиха послания към участниците в движението за разумно шофиране.

От полицията предоставиха и статистика на пътнотранспортните произшествия от началото на годината до края на месец май. За периода на територията на Шуменска област са регистрирани 271 произшествия, 39 от които тежки. Загинали са двама, ранени са 47 участници в пътното движение. В периода са установени 162 неправоспособни, 120 водачи, които са управлявали след употреба на алкохол и 34 след употреба на наркотични вещества и техни аналози.

ШУМ.БГ