219 бегачи и велосипедисти застанаха днес на стартовата линия на тазгодишното състезание по колоездене, бягане и дуатлон "Шуменско плато 2024"

113 избраха да се състезават в различните дистанции на дисциплината колоездене, като 7 от тях с велосипеди с електрическо подпомагане. Бегачите бяха 91, а дуатлонистите 15.

Както и през последните две години началото бе дадено до пилоните зад паметник "Създатели на българската държава" в 8,30 часа. 

Тази година дистанциите за колоездачите са 52 км и 32 км, а за бегачите 10 и 20 км. Дуатлонистите колоездят 32 км, след което бягат 10 км.

Дългото 50,12 км трасе е със сериозната за тази дистанция положителна денивелация от 1485 м. То минава през всички дялове на Шуменското плато. Отличава се от миналогодишните трасета най-вече с преминаването по цялата дължина на улица „Порек – от началото й над пожарната до кв. „Дивдядово“.

„Късата“ дистанция е с дължина 32,17 км и положителна денивелация от 871 метра. Трасето повтаря в голяма степен това на голямата дистанция, но не включва в себе си Дивдядовския и Лозевския участъци.   

„Състезанието тази година не е най-голямото, което сме организирали, но може да се каже, че е второто по големина. Новото е, че при бегачите почти няма застъпване с колоездачните трасета. Стараем се всяка година да правим състезанието по-добро и по-добро, да надграждаме“, каза Данаил Денчев от Велоклуб „Илчов баир“.   

Спонсори са осигурили парични и предметни награди за победителите във всяка група.
Състезанието е организираното от Вело клуб "Илчов баир", община Шумен, Североизточно Държавно Предприятие(СИДП) и Природен парк "Шуменско плато".

ШУМ.БГ