Наградите на първия комедиен театрален фестивал „Тодор Колев“ обяви днес журито на форума. На пресконференция Албена Колева, Илия Виделинов и Десислава Василева споделиха и как според тях е преминало първото издание на театралния форум.

„Едно от най-добрите неща на този фестивал е срещата с публиката, с младата публика, която изпълни салоните по време на фестивала. Той е и връзка между спомените за Тодор Колев и младите артисти и режисьори. Баща ми Тодор Колев бе много скромен човек и сега като ни гледа със сигурност ни се присмива, че правим фестивал на негово име. Но е сигурно, че ще го зарадва това, че фестивалът се провежда в неговия роден град. Аз се надявам този форум да има дълъг живот и следващите години да гледаме все по-добри представления“, каза Албена Колева.

Директорът на ДКТ „Васил Друмев“ Илия Виделинов заяви, че усещането след края на фестивала е, че той се е получил три пъти по-добре от очакваното в началото. „Има нужда от такъв фестивал. Самото обръщане към образа на Тодор Колев, който е нашия Чарли Чаплин, е важно, защото това е вид възпитание чрез смесването на комедията и драмата. Обратната връзка с хората в салоните и при прожектирането на филмите показа, че те искат и търсят и се радват на спектаклите, които се представиха“, заяви Виделинов. Той благодари на участниците, артистите, преподавателите, зрителите и, не на последно място - на Община Шумен, на „Алкомет“ и „Теси“, спонсори на форума.

Ето кои са наградените на КТФ „Тодор Колев“ 2024 г.:

•    За цялостен спектакъл:
Професионален: „Първият дневник“, реж. Елица Костова и Павел  Емилов, City Mark Art Center

Непрофесионален: „Диканка“, реж. Мартин Киселов и Ева Данаилова, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“

•    За мъжка роля:
Любомир Желев за „Банкови кризи и наказания“, реж. Теди Москов, Държавен куклен театър – Стара Загора

•    За женска роля:
Мая Новоселска за „Дабъ дешил ине“, реж. Теди Москов, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“

•    За режисура:
Теди Москов за „Дабъ дешил ине“ и „Банкови кризи и наказания“

•    За сценография:
Лиляна Петрова и Павел Илиев за „Първият дневник“

•    За музика:
Георги Георгиев за „Седемте стола“, реж. Дамян Тенев, Драматичен театър – Ловеч

•    За дебют:
Тодор Коцев за „Диканка“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“

ШУМ.БГ