Новите трима заместник-кметове на община Шумен бяха представени на пресконференция в сградата на администрацията. Това са Виктория Ковчазова, Лиляна Янкова- Гайдаржиева, Даниела Русева.

„Идеята на назначението на точно тези хора в екипа ми е да има експертиза и да са работили в общината, да имат поглед върху работата в администрацията и структурите“, каза кметът Христо Христов. Единствено Даниела Русева е член на политическа партия – ДБГ, Ковчазова и Янкова-Гайдаржиева са безпартийни.

Овакантеното преди месеци място на заместник-кмет по образование и култура се заема от Виктория Ковчазова. *Тя е родена през 1972 г. в гр. Шумен. Започва работа като детски учител през 1994 година и до 2003 година е учител и директор на детска градина. В периода 2007 – 2016 година заема длъжностите мл. експерт, ст. експерт и главен експерт в отдел „Образование, наука и култура“ в Община Шумен. От 2018 г. е преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Ковчазова е завършила „Предучилищна педагогика” във ШУ „Константин Преславски“, втора учителска специалност към НСА, София, както и  магистратура „Връзки с обществеността и PR на публичната администрация“ в ШУ. Доктор е по педагогика, научна специалност Теория на възпитанието и дидактика. Доцент по педагогически науки в професионално направление Педагогика. Автор е на книгите за деца „Облачета“ (2014 г.), Обич“, (2019 г.), „Що е то? Сто“ (2020 г.). Семейна, с две деца. Владее руски език.

„Благодаря за доверието, което ми гласува кмета. Решението да стана заместник-кмет го взех доста трудно, дълго време го обмислях, защото знам, че този ресор, с който аз ще се захвана е изключително отговорен – образование, култура, младежки дейности и спорт. Това за мен е болна тема, тъй като самата аз идвам от тази сфера и нещата са ми доста познати. Не мога точно днес да ви обещая и кажа какво ще направя. Първо ще се запозная с екипа и ресорите, със структурите – образователни, културни, младежки. Надявам се на добър екип и подкрепа от всички колеги“, заяви Виктория Ковчазова.

На стола на напусналия преди дни заместник-кмет по строителство и благоустройства сяда инж. Лиляна Янкова- Гайдаржиева. *Тя е родена през 1965г. в Пловдив. Завършила е Висш институт по архитектура и строителство - София, а след това Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Счетоводство и контрол“. Професионалният си път започва като технолог във фирма „Пътища АД“ град Шумен. Членува в Камарата на инженерите в България от 2016 година и в Камарата на независимите оценители от 2009 г. Има едно дете.

Благодарности за оказаното доверие от страна на кмета Христов изказа и Лиляна Янкова- Гайдаржиева. „Донякъде съм запозната с проблемите на община Шумен, свързани със строителството, проблемите с водата, движението по пътищата и състоянието на улиците, междублоковите пространства, осветлението. Това са неща, които искаме да отидат на много по-добро ниво и ще работя в тази насока, за решаване на тези проблеми“, каза заместник-кметът по строителство. Янкова-Гайдаржиева допълни, че също й предстои запознаване с екипа, с който ще работи.

Новото заместник-кметско място в администрацията поема Даниела Русева. Нейният ресор е „Европейски програми, екология и туризъм“. *Даниела Русева е родена в Шумен. Завършила е средното си образование със златен медал във Втора гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в паралелка с разширено изучаване на английски език. Завършила право в юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Специализирала защита на човешките права във факултета по право на Бирмингамския университет в Англия и института „Рене Касен“ във Франция, както и мениджмънт в Япония. Работила като съдия в Шуменския окръжен съд и в Шуменския районен съд за периода от 1988 година до 1993 година. От април 1993 година до настоящия момент е адвокат в Шуменската адвокатска колегия. Представител на  България в Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург за периода от 2007 до 2011 година.   Общински съветник от 2003 година до 2024 година. Два мандата председател на Общински съвет Шумен и два мандата председател на ПК „Правна и опазване на обществения ред“. Има една дъщеря.

Най-обширно експозе направи новият зам.-кмет по Европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева.

„Ресорът, в който ще работя, осигурява много възможности за общината и аз ще направя всичко възможно те да бъдат реализирани. Има много проекти, по които общината е кандидатствала, предстои детайлното разработване на проектите за иновативна градска среда, за туризъм, които са одобрени като концепции. Други проекти касаят екологията, за фините прахови частици, има още един проект свързан с въздуха е на доста висока стойност – 36 млн. лв. Освен тези проекти аз имам амбицията да уведомявам гражданите на Шумен за всички текущи проекти, от които те могат да се възползват.

В областта на екология ни очаква голямо предизвикателство – това е въвеждането на новата такса битови отпадъци от 2025 г. Знаете, че това е национална политика и предстои администрацията да изготви проект за наредба, а след това и практическото й приложение“, каза Русева. Тя говори и за проекта за сепарираща инсталация за биоразградими отпадъци, чието изпълнеие предстои.

Според Даниела Русева Шумен има големи възможности в сферата на туризма, но и предстои много работа. 

„Много градове в света са вдигнали своята икономика чрез развитие на туризма. На първо място общината трябва да изгради туристически продукт, който да е достъпен за хората – какво може да прави туриста, когато дойде за два дни, за три дни, за една седмица. Трябва да се изготви туристически портал или интерактивен сайт, в който да е събрана цялата информация за туризма, и като места за настаняване, и като места за хранене, но разбира се на първо място са туристическите маршрути“, каза Даниела Русева.

В нейния нов за община Шумен ресор предстои обявяването на конкурс за директор на дирекция, както и попълване на одобрения от Общинския съвет щат от 13 души.

*Визитките са предоставени от пресцентъра на община Шумен.

ШУМ.БГ