Салатата "Цезар" дължи името си на Цезар Кардини - италиански емигрант, който отваря ресторанти в Мексико и в САЩ в началото на 30-те години.

Кардини измислил въпросната салата една вечер, когато заведението му в Тухана било пълно с американци, а продуктите в кухнята били на изчерпване.

Дъщеря му, Роза, разказва, че това е станало на Четвърти юли през 1924 г. Tогава ресторантът се пукал по шевовете, а запасите на кухнята се изчерпваи. Кардини се справя с това, което има, добавяйки драматичен усет „от готвача“, като приготвя салатите редом до масите за сервиране.

Скоро именно този оригинал на "Цезар"-а станал моден сред холивудските актриси, а от там и сред простолюдието. Просто, но гениално вкусно!

Маруля и крутони, пармезан, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер и сурово яйце - само жълтък. Да не забравяме и сос Уорчестър.

Както забелязвате никакво пиле, никаква майонеза или майонезен сос, никаква аншоа, както е модерно днес салата да бъде сервирана у нас.

Оригиналът на салатата е с цели марулеви листа, които не се режат. Те са обилно оваляни в соса, който се е получил от жълтъка, пармезана и Уорчестър-а. Самият Цезар Кардини категорично се противопоставя на добавянето на аншоа в салата, за което призовават много рецепти днес.

Дарик