Нов физкултурен салон ще има НУ „Княз Борис I“ до края на годината. Строежът му започна преди дни и в момента е на ниво изкопни работи.

Салонът ще е пристройка към основната сграда на училището с обща разгъната застроена площ (РЗП) от 443 кв.м.

Изграждането на новата сграда стана възможно, след като НУ „Княз Борис I“ бе сред одобрените училища в България по националната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Стойността на финансирането е 916 554 лв. без ДДС

Училището обяви обществена поръчка и избра изпълнител - "ГАРАНТ СТРОЙ" ООД. Договорът с дружеството е подписан в края на май, а на 13 юни е открита строителната площадка.

„Срокът, в който фирмата трябва да завърши строежа е края на тази година. Имам уверението на строителя, че ще направят всичко възможно да приключат по-рано. Сега обаче излезе непредвиден проблем, заради който в момента не се работи по обекта. При изкопните дейности бе засегнат кабел на "Енерго Про" и сега трябва да се промени трасето му. Подали сме всичко необходимо до електроразпределителното дружество и чакаме становището им. Надявам се да не ни забавят. Съдейства ни и община Шумен за това“, каза за ШУМ.БГ директорът на училището Валерий Георгиев.

Проектираният физкултурен салон е сграда на 2 етажа, с размери на спортната площадка 20 м. на 15 м. и височина 8 м. Изгражда се  салон с 2 броя съблекални (по 18 кв.м.), санитарно-хигиенни помещения - 2 броя, помещение за учители със санитарен възел с тоалетна и душ ( 18 кв.м.) и склад за инвентар (18 кв.м.). Салонът да бъде изграден на две нива, като съблекалните и санитарните помещения са предвидени да са под земята на ниво – 2,60 м, а спортният терен на ниво 0,00. Новата част е проектирана като пристройка и има естествена топла връзка с основната сграда на училището.

Поради липса на помещение за училищни мероприятия сградата е планирана като мултифункционална и в нея ще има трибуна с 96 седящи места.

Валерий Георгиев каза още, че след приключване на строежа ще бъде наново изградена площадка с люлки и пързалка, тъй като теренът на досегашната влиза в обхвата на новия физкултурен салон.

„Имахме за кратко напрежение с живущите в квартала за тези люлки. Понеже те си ги поддържаха и ползваха. Намерихме разбиране от тях, след като ги запознахме с това какво строим. Ще възстановим люлките“, категоричен бе директорът.

ШУМ.БГ