От понеделник, 8 юли се дава старт на кандидатстването в 8. клас. В продължение на три дни – 8, 9 и 10 юли 2024 година, учениците, завършили успешно VII клас, трябва да подадат заявление за участие в I етап на класиране за местата в VIII клас по държавния план-прием за учебната 2024/2025 година, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

От там уточняват, че подаването на заявление в указания срок е важно, тъй като с това заявление се участва в I и II етап на класиране. Пропусналите срока ще могат да се включат едва в III етап на класиране (26 и 29 юли 2024 г.) и то само за местата, които са останали незаети до този момент.

Заявление за участие в централизирано класиране (за всички паралелки в училищата на територията на една административна област, с изключение на паралелките по профил „Физическо възпитание и спорт“), се подава по един от следните два начина:

  • от ученик и родител чрез електронна платформа на адрес https://infopriem.mon.bg
  • от ученик и родител в определените училища, в които се приемат документи за участие в класирането (може да ги видите в прикачения файл).

Освен заявление за участие в класиране (по образец) с подредени желания, в описаните по-долу случаи може да са необходими някои от следните документи (прилага се сканирано копие):

  • когато в списъка с желания са включени и професионални паралелки – медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар;
  • за учениците, които идват от училища в чужди държави – удостоверение за признато основно образование (издава се от регионалните управления на образованието);
  • когато по здравословни причини ученик не е могъл да се яви на изпит/изпити за национално външно оценяване (доказано с документ за болничен престой или карантина) – заявление за използване на резултатите от областен и/или национален кръг от организираните от МОН олимпиада по български език и литература и/или от олимпиадата по математика, проведени в годината на кандидатстване.

Документите за участие в класиране по профил “Физическо възпитание и спорт” се подават само в приемащото училище. Необходими са заявление за участие в класиране по образец на училището; медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар.

От РУО посочват, че, за да постигнат максимално удовлетворяващ резултат, списъкът с желания е добре да започва с наистина най-желаната паралелка, но и да не е прекалено кратък. „Кратък списък с желания могат да си позволят учениците с най-високи резултати от двете национални външни оценявания (НВО). Запазвайки най-желаното на върха, учениците с по-скромни резултати от НВО е добре да обмислят по-дълъг списък с желания, като включат в него паралелки от няколко различни училища“, съветват от РУО – Шумен и пожелават всеки ученик да успее да направи своят най-добър избор.

ШУМ.БГ