Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Москва, където планира да обсъди с руския президент Владимир Путин начините за разрешаване на конфликта в Украйна. Това съобщи прессекретарят на правителствения ръководител Берталан Хаваши, цитиран от ТАСС.

"В рамките на своята мироопазваща мисия премиерът Виктор Орбан ще се срещне с руския президент Владимир Путин", цитира Хаваши.

Визитата на унгарския премиер, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, бе предизвестена по-рано от електронното издание на "Файненшъл таймс", като се позовава на три независими източника - един от унгарското правителство и двама от евроинституциите. След визитата на Орбан в Киев тази седмица - първа след пълномащабното руско нахлуване в Украйна преди близо две и половина години, "Файненшъл таймс" заключава, че той се опитва да посредничи за прекратяване на огъня.

Брюксел реагира с остри критики към Орбан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Екс, че Унгария, която преди дни пое ротационното председателство, няма мандат за преговаря от името на съюза с Русия.

"Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Не може да има преговори за Украйна без нея самата", заяви Мишел.

В началото на седмицата Орбан беше на изненадващо посещение в Киев, където предложението му за мир беше отхвърлено. Днес унгарският премиер посочи, че е задал на Зеленски "три или четири важни въпроса", за да разбере докъде е склонна да стигне Украйна за постигане на мир. 

"Унгария е наясно, че нейното председателство на Съвета на ЕС не ѝ дава право да преговаря с Русия и Украйна от името на Европейския съюз, но би искала да използва усилията си, за да накара страните в конфликта да сключат мир",  каза още унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радио "Кошут", цитиран от ТАСС. Той е съгласен, че временното председателство на Съвета "не дава право да се преговаря от чуждо име".

"Но аз дори не се нуждая от мандат, просто посещавам места, където има война, която може да засегне Унгария, и задавам въпроси. Направих това на среща със Зеленски и го попитах къде минава поставената от тях червената линия", каза Орбан.

"Седейки в Брюксел, това не може да се направи, трябва да се предприемат стъпки за постигане на мир", подчерта той. Според него Унгария "може да бъде инструмент в ръцете на тези хора, които искат мир".

По думите му, страните в конфликта трябва да "изминат дълъг път, който може да завърши с прекратяване на огъня и мирни преговори".

Орбан е първият европейски лидер, който посещава Москва, след австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи неуспешен миротворчески опит през април 2022 година. Унгарският премиер, който в сравнение с другите европейски лидери поддържа близки отношения с Москва, посети Русия през 2022 г., но тогава не се срещна с президента ѝ. След това те се срещаха, но в други държави.

Дир.бг