Пет заявления за участие в конкурса за обществен посредник на Шумен са постъпили до обявения краен срок за подаване на документи 30 юни.

На заседание днес Комисията по избор на омбудсман разгледа документите на кандидатите и реши да ги допусне до втория етап на конкурса – интервю.

Участници в шестата поред процедура от 2021 г. насам за избор на обществен посредник са Таня Атанасова Иванова-Христова, Дияна Симеонова Стефанова, Стоян Стоянов , Катя Шалапатова, Антоанета Карастоянова. Последните трима участват в конкурса за пореден път.

Таня Атанасова Иванова-Христова е родена през 1981 г. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и предучилищна и начална педагогика в ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Дияна Симеонова Стефанова е родена 1976 г., завършила е право, има диплом за висше образование по „Икономика на индустрията“, правоспособен медиатор е при решаване на съдебни спорове.

Стоян Стоянов е адвокат и председател на Ловно-рибарско дружество “Сокол” Той е роден 1967 г., юрист по образование. Явява се за шести път на конкурса за обществен посредник.

За пореден път на конкурса се явява 61-годишната Катя Шалапатова. Тя има две висши образования – българска филология и право. Адвокат е към Шуменската адвокатска колегия.

Отново в конкурса се включва и 60-годишната Антоанета Карастоянова. Тя е завършила предучилищна педагогика в Шуменския университет. 18 години е работила по специалността си в детска градина във Варна, а след това и в Каолиново и Климент.

Предстои Комисията да насрочи дата за събеседване с кандидатите. След това ще класира кандидатите с оценка по шестобалната система. Първите трима от тях ще бъдат предложени за гласуване от Общинския съвет. Омбудсманът се избира с таен вот и трябва да спечели гласовете на 2/3 от съветниците.

ШУМ.БГ