Бившият министър на здравеопазването, кардиохирургът и реформатор Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран. Това съобщи говорителят на изборните власти на страната Мохсен Еслами, предадоха световните агенции.

Според резултатите от обработката на всички 30,530 млн. бюлетини, подадени на втория тур на изборите, Пезешкиан е спечелил 16,384 млн. гласа или най-малко 53,6 % от общия брой.

Консерваторът Саид Джалили, представител на иранския лидер във Висшия съвет за национална сигурност на републиката, е получил 13,538 млн. гласа или 44,3%.

Пезешкиан е деветият президент на Иран. Имаше критики, че той е "просто поредният одобрен от властта кандидат". В документален филм за него, излъчен по държавната телевизия, жена казва, че "нейното поколение" започва да става също толкова враждебно към властта, колкото и това на Пезешкиан по време на революцията през 1979 г.

Пезешкиан имаше подкрепата на бивши президенти на Иран - умерения Хасан Рохани и реформиста Мохамад Хатами, а опонентът му - на Мохамад Багер Галибаф, председателя на парламента, който остана трети на първия тур с 13,8% процента.

Избирателната активност, която е барометър за подкрепата на избирателите за съществуващия политически строй в шиитската теокрация, е била 49,8% на балотажа, предаде БТА.

И на тези избори, както и на всички останали след Ислямската революция през 1979 г. до участие във вота не бяха допуснати жени, както и такива кандидати, които призовават за коренна промяна в управлението на държавата. На изборите нямаше и международно признати наблюдатели.

До изборите се стигна, след кат на 19 май 63-годишният президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа заедно с външния министър и други представители на управляващия елит.

Дир.бг