Русия предприе масирана атака с ракети "Кинжал" и "Калибър" по украинската столица Киев и още няколко града.

Въздушна тревога е обявена на територията на цяла Украйна, след като пет самолета Ту-95 са излетели от руското летище "Оленя" в Мурманска област, предаде Укринформ, като се позовава на информация от Украинските въоръжени сили.

Президентът Володимир Зеленски написа в канала си в "Телеграм", че срещу Киев, Днепър, Кривой Рог, Славянск и Краматорск са изстреляни повече от 40 ракети от различни видове. Нанесени са щети по жилищни сгради, инфраструктура и детска болница.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че силите за противовъздушна отбрана действат в предградията на столицата на максимален капацитет. Той призова съгражданите си да не напускат убежищата.

"Към момента имаме данни за 9 пострадали. Шестима от тях са настанени в болница. На двама е оказана помощ на място. Проверяваме информацията за един загинал", добави Кличко.

Малко по-късно градоначалникът написа, че има щети по детско лечебно заведение.

Според агенция УНИАН в Киев са чути няколко мощни експлозии - в районите Оболонски и Голосеевски. Евакуират се хората от метростанция "Лукяновска".

Киевската градска военна администрация съобщи, че в шест столични района са паднали отломки. Екипи на оперативните служби са на местата на инцидентите.

В Соломенски район има щети по бизнес сграда. В останалите пет района са избухнали пожари край жилищни сгради.

Украинските медии съобщават в каналите си в Телеграм и за взривове в град Днепър, а също така и за ракетни удари по Кривой Рог и контролираната от Киев част от Донецк. Съобщава се за атака в района на Новокраматорския машиностроителен завод. Предприятието е едно от най-големите за тежко машиностроене в света.

В Одеса са регистрирани прекъсвания на тока и спиране на електротранспорта.

Дир.бг