Френският президент Еманюел Макрон реши да остави засега премиера Габриел Атал на поста му след парламентарните избори, в които политическият лагер на правителството загуби ролята си на най-силен лагер във френския парламент, който се очертава да е разделен, предадоха световните агенции и БТА.

"Президентът помоли Габриел Атал да остане премиер за известно време, за да бъде осигурена стабилността в страната", съобщи в изявление канцеларията на Макрон.

Атал съобщи за намеренията си да подаде оставка още вчера, следвайки френската политическа традиция. Той добави, че е готов да остане на поста като ръководител на преходно правителство, но добави, че решението принадлежи на президента.

По-рано тази сутрин френският ляв алианс, който изненадващо спечели предсрочните парламентарни избори, съобщи, че е готов да избере своя кандидат за министър-председател до една седмица.

Алиансът "Нов народен фронт" (ННФ) се състои от Социалистическата партия на Оливие Фор, Зелените, комунистите и твърдолявата "Непреклонна Франция" на Жан-Люк Меланшон. В неговия състав е и бившият френски президент, социалистът, Франсоа Оланд, който обаче бе категоричен, че нямна да е кандидатът за премиер на Фронта.

Президентът Еманюел Макрон свика предсрочните избори на 9 юни. ННП стартира кампанията си малко преди първия тур на изборите за Национално събрание на 30 юни. Заради краткия срок за подготовка, че алиансът не излъчи на изборите с водещ кандидат.

Крайнодесен поглед от Италия

Лидерът на крайнодясната "Лига", вицепремиерът и министър на инфраструктурата Матео Салвини определи победителите на на изборите във Франция като "бандата, събрана от Макрон срещу Льо Пен". Същевременно добави, че победилите нямат бройката депутати, за да управляват, а неговият съюзник на международно ниво Мари Льо Пен вкарва 143 депутати, което е най-много в историята на "Национален сбор" досега.

Пред агенция АНСА Салвини отбеляза, че между първия и втория тур на изборите подкрепата за Льо Пен е скочила от 33 на 37 процента. Италианският лидер добави, че стратегията "всички срещу един" е намалила броят на местата, които се очакваше да спечели в парламента партията на Льо Пен и Жордан Бардела, но не е намалила подкрепата за нея.

Салвини определи тържествата по улиците на Франция след загубата на партията на Льо Пен, като "празнуване от комунисти, проислямисти, антисемити и хулигани, които са атакували полицията с камъни в редица страни".

Междувременно стана известно, че и "Национален сбор", и "Лига" се присъединяват в Европарламента към групата, създадена от унгарския премиер Виктор Орбан "Патриоти за Европа".

Дир.бг