Лаборатория в Сеул, Южна Корея, инжектира зърна ориз с култивирани клетки говеждо, като учените се надяват, че ще успеят да революционизират храненето.

Начело на проучванията е професор Хонг Джин-ки, който смята, че неговият ориз "а ла месо" може да се превърне в екологично и етично средство за набавяне на протеини. То може да спомогне решаването на проблемите с глада на земята и изхранването на астронавтите в космоса.

Ястието прилича на обикновена купичка ориз, но с розов цвят и аромат на масло, идващ от мазнините в клетките на мускула. А както знаем зърнената култура е основно ястие и източник на протеин в Азия.

Култивираното месо е първият метод, позволяващ получаването на животински протеини без убиване на животно, уточнява пред АФП професора, пише БТА. Компаниите по целия свят търсят начин за търговски алтернативи на месото, като месо от растителен произход и култивирано месо. Предизвикателство са и етичните въпроси, и проблемите на околната среда, пробудени от индустриалното животновъдство.

Първоначално обикновени зърна ориз се обработват с желатин от риба за слепване, а след това се инжектира с клетки от говеждо, култивирано преди 11 дни. Ориз "а ла месо" съдържа осем процента месо и седем процента мазнини повече от обикновения ориз.

Южна Корея все още не е разрешила консумацията на култивирано месо, но научните изследвания в областта са приоритет за страната. Подобно месо се продава в Сингапур и САЩ. Италия забрани консумацията му през миналата година с довода, че защитава собственото производство. Според някои експерти култивираното месо повдига въпроси, главно по отношение на произхода на използваните животински клетки. То дълго време е представяно като екологична технология заради малкото отделени газови емисии в сравнение с индустриалното традиционно отглеждане.

Според Хонг Джин-ки биотехнологиите могат да променят към по-добро храненето на хората. Например един възрастен човек, загубил мускулната си маса, би могъл да се храни с култивирано месо, произведено от мускули, без съдържание на мазнини, и така да подобри състоянието си. Кухнята на бъдещето, с помощта на изкуствения интелект, може да подпомогне човешкото здраве, казва още професора, който е и преподавател в университета "Йонсей" в Сеул.

Дир.бг