Съдебен състав на Окръжен съд – Шумен призна двама мъже от Шумен А.М.А и Д.И.Р. за виновни в умишлен палеж и им наложи ефективни присъди от 5 и 4 години при първоначален общ режим на изтърпяване, след редукция с една трета, съобщиха от пресслужбата на съда.

От този размер на наложените наказания се приспадат периодите, през които подсъдимите са били задържани по ЗМВР, с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Наказанията са наложени при спазване на разпоредбата на процесуалния закон, която задължава съда да намали с една трета наложеното наказание, когато подсъдимият признае фактите и обстоятелствата от обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Случаят е отпреди година, когато подсъдимият А.М.А в периода 29 юли 20223 г. до 9 август 2023 г. включително, в условията на продължавано престъпление подбудил и умишлено склонил Д.И.Р. да запали чуждо имущество на значителна стойност - лек автомобил БМВ Х5 с немска ригстрация, на стойност 64 426 лв., като го мотивирал към извършването на това престъпление с 2000 лв. преди деянието и обещание да му плати още 1000 лв. Освен това А.М.А. лично завел извършителя Д.И.Р до мястото, на което автомобилът обичайно бивал паркиран нощем.

 В резултат от склоняването и улесняването извършителят умишлено запалил БМВ Х5, като възникналият пожар представлявал опасност за живота на 5 души и опасност да се разпростре и върху други имоти на значителна стойност.

От пожара са последвали значителни вреди на обща стойност 131 655.79 лв., които включват унищожени движими вещи - БМВ Х5, лекотоварен автомобил Пежо Ранч 1.9 Д, лаптоп и други движими вещи на обща стойност 12 500 лв. намиращи се в жилищна сграда.

Нанесени са и вреди в размер на 38 170 лв. на жилищната сграда и вреди в размер на 10 505 лв., нанесени на селскостопанска постройка.

Съдът уважил 5 граждански иска за нанесени имуществени вреди на обща стойност 62 539.79 лева. Собствениците на двата автомобила, изгорели при пожара не са предявявали пред съда граждански искове за нанесени имуществени вреди.

С присъдата съдът уважил и 4 граждански иска за неимуществени вреди на обща стойност 120 000 лева.

Всеки от подсъдимите ще трябва да плати по 2467.64 лева разноски по делото, както и по 3623.50 лева, представляващи държавна такса върху уважените граждански искове.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд гр. Варна в петнадесет дневен срок от днес.

ШУМ.БГ