Колко е твърде много? Това е въпросът, който мнозина в Индия си задават, докато сватбените тържества за най-малкия син на най-богатия човек в Азия продължават с месеци и тепърва ще достигнат кулминацията си.

Този уикенд Анант Амбани, най-малкият син на собственика на конгломерата Reliance Industries Мукеш Амбани, ще се ожени за Радхика Мърчант, дъщеря на фармацевтичните магнати Вирен и Шайла Мърчант. След четири месеца пищни събития, самата сватба, която ще стартира на 12 юли, се очаква да бъде грандиозен завършек на тези тържества.

Сватба, достойна за кралско семейство

Светлината на прожекторите бе насочена към бляскавите тоалети, зашеметяващите бижута, приказния декор, изпълненията на индийски и световни звезди, както и популярните гости, които ни оставиха с отворена уста.

"Това е точно кралска сватба. Нашите милиардери са новите индийски махараджи. Техните акционери не очакват нищо по-малко от мега феерия", казва писателката Шобха Де.

Индийците винаги са обичали пищността и разкоша, отбелязва тя, като добавя, че мащабът на сватбата е в съответствие с богатството на Амбани. Въпреки това, разточителството предизвика и обществено недоволство. Мнозина критикуват демонстрираната заможност в страна, в която милиони живеят под прага на бедността и доходното неравенство е изключително голямо.

"Сватбата може да се тълкува и като подигравка, един вид слепота за реалното положение на местните жители. От друга страна, колкото и нелепо да е това, то все пак е в съответствие с грубо изкривеното и обичайното "надуване" на индийските сватби през последното десетилетие", обяснява писателят и коментатор Сантош Десаи, пред ВВС.

С обширна бизнес империя - от петрол и телекомуникации до технологии и мода - Амбани са изключително известни в Индия и животът им е обект на силно обществено внимание. Личното състояние на Мукеш Амбани се оценява на зашеметяващите 115 милиарда долара. А младоженецът, 29-годишният Анант, заема позиция в борда на директорите на Reliance Industries.

Известно е, че Мукеш е близък до правителството на министър-председателя Нарендра Моди, а това изобщо не се нрави на опозиционните партии, заради евентуален сблъсък на интереси - обвинения, които правителството и бизнесмените отричат.

Събитие за милиони с гости за милиарди

Докато огромното богатство и влияние на семейство Амбани са добре известни сред сънародниците им, мнозина извън страната може да не са осъзнали степента на възможностите им. Но това се промени през март, когато Амбани стартира предсватбените празненства за сина си.

Тържествата се състояха в родния им град Джамнагар в западния щат Гуджарат, където се намира и петролната рафинерия на Амбани - най-голямата в света. Присъстваха около 1200 гости, а сред тях бяха ръководителят на "Мета" Марк Зукърбърг и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Честването на любовта между двамата млади започна с вечеря в оранжерия, специално построена за случая, която е подобие на Palm House в Бруклинската ботаническа градина - любимо място на Радхика Мърчант, когато е била студентка в Ню Йорк. Празникът бе последван от изпълнение на самата Риана, като видеоклипове показаха как семейство Амбани се забавлява с поп звездата на сцената.

По време на цялото това парти, десетки специални готвачи сервираха около 2000 ястия, внимателно подбрани от цял свят, на гости, настанени в луксозни палатки, с лични гримьори и стилисти на тяхно разположение. Имаше и наръчник от 10 страници за дрескода за събитията, включително и насоки за визии на тема "треска в джунглата" и "Мулен Руж".

Бъдещата булка носеше редица специално изработени тоалети, включително две ленги (традиционно индийско облекло) - едната обсипана с 20 000 кристала Сваровски и друга, която отнела цели 5700 часа за изработка. Любимата на милиардерския син се появи и с розова версия на рокля на Versace, с която актрисата Блейк Лайвли взе ума на всички на Met Gala през 2022 година.

Младоженецът, облечен предимно в тоалети на Dolce & Gabbana, се перчеше с часовник на марката Richard Mille, който е на стойност близо 1,5 милиона долара. А видео, в което милиардера Зукърбърг и съпругата му Присила Чан са вперили поглед в захлас в скъпото бижу, стана изключително популярно в Индия. Медиите уловиха всеки момент от тези грандиозни събития, посещавани от знаменитости от цял свят.

Една от най-оспорваните ситуации около събитието беше решението на индийското правителство да направи малкото летище на града международно и да осигури военен и военновъздушен персонал, който да е на разположение на семейството. Това предизвика голяма вълна на недоволство, но влиянието си е влияние.

През юни двойката и техните гости пренесоха предсватбените си тържества в чужбина, на луксозен круиз по зашеметяващото лазурно крайбрежие на Тиренско море в Италия до френското Средиземноморие. Задължителни бяха спирките в Рим, Портофино, Генуа и Кан за късно вечерно веселие, което обаче е довело до оплаквания от местните жители. Гостите на партито се забавлявали с топ звездите на Боливуд, а сред другите изпълнители се откроявали The Backstreet Boys, Кейти Пери и Андреа Бочели. Хич не си поплюват, а?

В Мумбай тържествата продължиха с пълна сила, а този път да им попее, дойде и тийн-идолът Джъстин Бийбър. Видео с изпълнението му бе гледано 38 милиона пъти в социалните медии, а на него се виждаше как щастливите му фенки със сарита и рокли с пайети подскачат възторжено около звездата. Успокойте се, дами, красавеца си има жена и дете (почти).

Според таблоидите Джей Би е получил солидната сума от 10 млн. долара, за да посети щастливото събитие, а Риана - 7 млн. долара.

Мащабът на празненствата показва, че за семейство Амбани няма нищо невъзможно. Спекулираше се, че Адел ще пее на официалната сватба този уикенд, но семейството "спазва обет за мълчание" и не издава подобна информация.

По-големите синове на Мукеш Амбани също са имали пищни предсватбени тържества. Хилъри Клинтън и Джон Кери присъстваха на празненството на Иша Амбани през 2018 г., което включваше изпълнение на Бионсе. Година по-късно, на тържеството на Акаш Амбани пя Coldplay.

И като теглим чертата...

Ашвини Аря, собственик на компания за организиране на събития, която до момента е осъществила сватби в 14 държави, заяви, че това е "майката на всички сватби". Милиардерите не разкриват колко струва сватбата, но Аря изчислява, че разходите са между 132 милиона и 156 милиона долара.

В чест на младото семейство, наред с пищните купони, бяха изградени и 14 храма в комплекса в Джамнагар, за да се покаже културното наследство на Индия. Семейството също така организира и масова сватба за 50 двойки в неравностойно положение.

Но всяко подобно събитие предизвиква и обществена критика. Хората са шокирани от масивните и скъпи бижута, носени от съпругата на бизнесмена - Нита Амбани. Друг повод за негодуване са и смазващите задръствания в Мумбай, в които хората губят много повече време от обичайното.

Въпреки това, за индийската сватбена индустрия това е вълнуваща маркетингова възможност. Дизайнерите показват най-изисканата страна на индийската мода и майсторство, макар че честото сменяне на тоалети понякога се усеща прекомерно.

Обикновено е доста трудно да се надникне в събития от такъв мащаб. Но това семейство направи всичко възможно, за да гарантира, че сме там. Е, успяхме да видим главозамайващия лукс. Хайде да се връщаме в реалността.

Дир.бг