През изминалите 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на 13 сигнала за произшествия, като повечето от тях са за пожари в ожънати ниви, сухи треви и храсти. При пожарите няма пострадали хора, съобщиха от пресцентъра на полицията

В 10:31 часа е получен сигнал за пожар в стърнище между село Денница и село Черна. На място е пратен екип на РСПБЗН - Шумен. При пристигането си огнеборците заварили да гори стърнище на площ от около 3000 кв.м. Пламъците са погасени, но било установено, че са тръгнали след искра от късо съединение на товарен автомобил МАН с шуменска регистрация. Унищожена е ел. инсталацията на автомобила, предна дясна гума, броня и подкалник. Спасено от опожаряване е полуремарке с гондола , тежкотоварния автомобил и 30 тона фураж.

Час и половина по-късно е получен сигнал за пожар в стърнище в село Единаковци. Към мястото на произшествието е насочен екип на РСПБЗН - Шумен. Огнеборците установили, че гори стърнище с площ от около 300 декара. Запалена била и листна маса в широколистна гора. На помощ за ликвидиране пожара на място е пристигнал втори екип. Пламъците са погасени. Спасена от опожаряване е 10 декара широколистна гора.

В 13:09 часа е приет сигнал за пожар в нива с овес в село Коньовец. При пристигане на място огнеборците заварили силно развит пожар на голяма площ след силен вятър. Установено било, че пламъците тръгнали, след като клони на дървета при поривите на вятъра се преплели с електропреносната мрежа и се скъсал проводник. Получило се късо съединение, след което от стълбовете към трансформатора паднали искри в нивата с овеса. В ликвидирането на пламъците, освен пет противопожарни екипа на РСПБЗН - Шумен, се е включил екип на Нови пазар, около 30 души от местното население са оказали помощ с две водоноски, трактор с плуг, челен товарач. Унищожени са около 50 декара посеви с овес, 10 палети, сгради с разгърната площ от около 100 кв.м. Спасени от пламъците са 9 сгради, мандра, овцеферма.

Погасени са пожари в сухи треви в землището на село Вехтово, в село Черни връх, във Върбица, които са без материални загуби.

В 17:45 часа е приет сигнал за пожар в стърнище в село Мировци. Към адреса бил пратен противопожарен екип от РСПБЗН- Нови пазар. Пламъците, които били на площ от около 10 000 кв.м., са ликвидирани с помощта на 6 тона вода. Благодарение на бързата реакция на огнеборците са спасени от опожаряване 4 къщи, селскостопански постройки и овощна градина.

Две къщи са спасени от опожаряване в село Църквица след пожар в сухи треви на двор в частен имот. Пламъците в храсти и сухи треви са ликвидирани от екип на РСПБЗН - Каолиново с помощта на 1000 л. вода, спасени са двете къщи.

В 13:13 часа е прието съобщение за пожар в двигател на комбайн в землището на село Сини вир. Към мястото на произшествието е насочен екип на РСПБЗН-Каолиново. При пристигане на място в местността „Мешелик“ между селата Сини вир и Черноглавци огнеборците заварили да гори зърнокомбайн. Пламъците се прехвърлили върху стърнище с площ 4 декара и 2 декара посеви. Пожарът е ликвидиран с помощта на 2 тона вода. Зърнокомбайнът е унищожен. Спасен е 50 декара житен масив. Причините за пожара са в процес на изясняване.

В 11:44 часа е приет сигнал за пожар в сухи треви в село Черни връх. На място е насочен екип на участъка на пожарната в Смядово и екип на РСПБЗН - Велики Преслав. В погасяване на пламъците, които били на площ от около 85 000 кв.м., се е включила гасаческа група от общинската администрация и гасаческа група от 20 служители на Горско стопанство - Смядово. Пламъците са ликвидирани с помощта на 6 тона вода. Спасена от опожаряване е 150 декара широколистна гора.

ШУМ.БГ