14 акта за установяване на административни нарушения са съставени от експертите в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Шумен при контролната им дейност през юни. Пет от актовете са на селски кметове или чиновници в кметства, които са допуснали изхвърляне на отпадъци на места, непредназначени за това.

Актове имат кметовете на Ивански, Салманово и село Каспичан, които са допуснали изхвърляне на битови отпадъци на неразрешени места, вследствие на което са образувани нерегламентирани сметища.

Санкционирани са и двама души, отговарящи за изхвърлянето на битови отпадъци в Н.Н.Х. в общ. Никола Козлево, който в качеството си на длъжностно лице, упълномощено от кмета, е извършил административно нарушение, чрез бездействие, като не е организирал и контролирал изоставянето на битови отпадъци и нерегламентираното им изхвърляне и О.М.М., който не е осъществил контрол по управление на отпадъците и е допуснал изоставянето и нерегламентираното изхвърляне на битови отпадъци на неразрешени места на територията на село Друмево.

През месец юни експертите на РИОСВ – Шумен са извършили общо 152 проверки на 212 обекта. От извършените проверки 107 са плановите, а останалите 45 са извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 40 задължителни за изпълнение от операторите предписания.

За установени административни нарушения през месец юни са съставени 14 бр. АУАН, издадени са 1 бр. НП на стойност 100 лв., сключени са 2 бр. споразумения на стойност 2940 лв.

За 13 бедстващи птици, един таралеж и една шипоопашата костенурка са се погрижили през миналия месец от РИОСВ – Шумен, в чийто териториален обхват са областите Шумен и Търговище. Повечето птици са млади екземпляри, паднали от гнездата при летните бури или при първите опити за летене.

Пет от пернатите са от вида Черен бързолет, три – от вида Черношипа ветрушка, три – от Бял щъркел, една птица от вида Горска ушата сова и една от вида Щиглец. Някои от екземплярите са донесени от граждани в екоинспекцията, а за други са били извършени проверки на място след подадени сигнали. 

Една част от тях са настанени за лечение и доотглеждане в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора, а друга част – в ОП „Зоопарк – Спасителен център“ във Варна.

 

ШУМ.БГ