Докато Европа се огъва под натиска на свръхтуризъм и редица градове са изморени и недоволни от твърде сериозният човешки поток, един европейски град е решил да се изправи срещу проблема, подхождайки с добро, вместо с лошо, пише TimeOut. Все по-често се говори за устойчив туризъм, а Копенхаген се опитва да изпревари всички и да въведе една нова практика.

Всички туристи, които приемат и спазват правилата за устойчив туризъм, могат да получат награди от страна на столицата.

Предложената схема се нарича "CopenPay" и започва да действа от 15 юли. Инициативата е особено сериозна и гарантира безплатен обяд и чаша вино, както и безплатно наемане на каяк. Какво ще е изискването към туристите? На първо място ще трябва да съберат боклук от улицата, да пътуват с градския транспорт или колело, както и да не замърсяват.

Рике Холм Петерсон от туристическото бюро на Копенхаген посочва, че има много туристи, които пътуват с кола и замърсяват, а алтернативните начини за пътуване са далеч по-устойчиви и разумни в това отношение.

До този момент има цели 24 организации, които искат да се включат в този опит. Няма никакво възнаграждение или облага от страна на държавата, всички участници предпочитат просто да се включат в тази идея, за да могат да се погрижат за града си и да го опазят по-чист.

Целият проект е основан на доверие, което означава, че бизнесите няма да поискат някаква форма на доказателство, това не означава, че трябва да изхвърлите билета си от автобуса или да не покажете снимка, на която карате колело, просто го направете за всеки случай.

Г-н Петерсон признава, че Копенхаген e доста посещаван (на година пристигат около 12 милиона туристи) и с тези методи може да запази града в пълния му блясък. Ако CopenPay покаже особен резултат, градската управа е готова да продължи практиката.

Каране на колело или събиране на отпадъците не е чак толкова тежка и трудна задача, особено след като идва с добър обяд и приятна напитка. Глобите със сигурност носят приходи на една община, но преди всичко можем да сме категорични, че възнаграждението е далеч по-силно от всяка една санкция.

Дир.бг