Опитвайки се да съживи кампанията за преизбирането си американският президент Джо Байдън проведе днес митинг в Детройт, щата Мичиган, като обяви пред екзалтираната тълпа, че няма да се откаже от надпреварата. Същевременно предупреди, че кандидатът републиканец Доналд Тръмп представлява сериозна заплаха, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Осемдесет и една годишният Байдън се стреми да отклони вниманието от проблемите си с паметта и да покаже до какво може да доведе още един мандат на Тръмп, след като предизборната кампания на настоящия американски президент получи сериозен удар в резултат на неубедителното му представяне на предизборния дебат на 27 юни.

"Оставам кандидат и ние ще спечелим", каза Байдън пред множеството, което скандираше: "Не се отказвай!".

"Аз съм номинираният", заяви президентът и добави: "Никъде няма да ходя", като така отхвърли спекулациите, че ще се отказва.

"Време е да спрем да се отнасяме към политиката сякаш е развлечение или телевизионно риалити шоу", каза Байдън.

По-рано Байдън направи изненадваща спирка в ресторант в западно предградие на Детройт, където увери клиентите, че възнамерява да "си довърши работата" и добави: "Уверявам ви /.../ Чувствам се много добре".

По време на полета до Детройт говорителят на предизборния щаб на Байдън, Майкъл Тайлър, каза пред журналисти, че даренията за предизборната му кампания "са скочили" по време на пресконференцията на президента в четвъртък вечерта седем пъти спрямо предишните равнища.

Вода в мелницата на Тръмп

Междувременно милиардерът Илон Мъск, който сипе критики срещу Джо Байдън, е направил дарение за политическа организация, работеща за предизборния щаб на Доналд Тръмп, съобщи днес агенция Блумбърг, цитирайки собствени източници, предаде Ройтерс.

Блумбърг не съобщава каква сума е дарил Мъск, но посочва, че става дума за "значителна сума", дарена на организацията "Америка Комитет за политическо действие" (America PAC).

Според агенцията организацията, която може да приема неограничени дарения за политическа дейност, ще трябва да разкрие списъка с дарителите си на 15 юли.

През март Доналд Тръмп се срещна с Мъск и други богати дарители. В отговор на информациите за срещата Мъск написа тогава в социалната мрежа "Екс": "Искам да съм пределно ясен, няма да даря пари за нито един кандидат за американски президент". През май той също така отрече медийните публикации, че е водил разговори за потенциалното си назначаване като съветник на Тръмп, ако той спечели президентските избори, припомня Ройтерс.

На свой ред компанията "Мета" обяви днес, че ще премахне някои ограничения върху профилите на Доналд Тръмп във "Фейсбук" и "Инстаграм".

Дигиталният гигант блокира за неопределено време профилите на Тръмп, след като той похвали хората, които щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г. Компанията възстанови профилите на бившия американски президент в началото на 2023 г., като заяви, че ще наблюдава публикациите му за евентуални нарушения, които биха могли да доведат до ново блокиране от един месец до две години.

Тръмп повече няма да бъде обект на допълнително наблюдение, посочи "Мета".

Дир.бг