Регионалното управление на образованието /РУО/  - Шумен обяви минималните и максималните балове, с които се влиза в паралелките на първо класиране за прием на учениците в 8 клас за средните училища, професионалните и профилираните гимназии в Шуменско.

Най-високият минимален бал тази година е за прием в паралелката „Английски език, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда‘ в ППМГ „Нанчо Попович“. Минималният бал за паралелката е 396 т.

Следва паралелка отново в Математическата гимназия „Математика, информатика, английски език“, за която минималният бал за прием е 378 т.,

Третото място е за паралелка „Информатика, информационни технологии“ в СУ „Сава Доброплодни“ с минимален бал 340 т.

В ТОП 10 с минимален бал от над 300 т. в тазгодишния прием са още 3 паралелки в в ППМГ „Нанчо Попвич“, 2 в СУ „Сава Доброплодни“, по 1 в СУ „Панайот Волов“ и ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“. На границата от 300 т. е паралелка „Български език и литература, история и цивилизации, английски език, чужд (испански/руски) език  в СУ „Йоан Екзарх Български“ – 297 т.

Сред професионалните гимназии с най-висок минимален бал е паралелка „Мехатроника“ в ПГ по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт "Христо Ботев" – 188 т.

След нея се нареждат паралелките „Банково дело“ и „Икономика и мениджмънт“ в ПГ по икономика с общ минимален бал съответно 176,5 т.  и 172,5 т.

Според данните на РУО най-ниският минимален бал за прием е от 30 т. и с него се влиза в 10 паралелки.

Минималните и максимални балове по паралелки може да видите в прикачените файлове.

От РУО-Шумен не посочиха кои са най-желаните паралелки и кои са запълнени след първия етап на класиране.

Записването на учениците, класирани по първото си желание след първия етап на класиране по приема в 8. клас, е в дните от 15 до 17 юли (от понеделник до сряда следващата седмица). Записването става на място - в училището, в което ученикът е приет.

В случай, че кандидатът е класиран на второ, трето или следващо желание и не е удовлетворен, трябва да подаде заявление за участие във второ класиране.

Заявлението отново се подава на място в училището, в което ученикът е класиран.

ШУМ.БГ