Пакистански съд оправда днес бившия премиер Имран Хан и съпругата му по делото, свързано с обвиненията срещу двамата, че са сключили незаконен брак, предаде Ройтерс. Това стана ясно само ден след като партията му спечели още места в парламента, увеличавайки напрежението в нестабилното пакистанско правителство.

"Имран Хан и Биби Сахиба са оправдани", написа в "Екс" адвокатът на Хан - Наим Панджута, като използва почетно обръщение към съпругата на Хан - Бушра Хан, известна още като Бушра Биби.

Движението за справедливост за Хан заяви, че срещу 71-годишния Хан няма повече висящи дела, които да го държат в затвора след оправдателната присъда на съда в столицата Исламабад.

През февруари двойката бе осъдена на седем години затвор, след като бяха признати за виновни в нарушаване на ислямския закон, тъй като не са спазили необходимия интервал между развода на Биби с предишния ѝ съпруг и брака ѝ с Хан.

Все още не е ясно дали Хан и Биби, които са в затвора, ще бъдат освободени след днешното съдебно решение. Всичките четири присъди за лишаване от свобода, които Хан получи преди националните избори през февруари, вече са отменени или отложени. Лидерът, който е в затвора от август, беше оправдан този месец по обвиненията в изтичане на държавни тайни. Другите две присъди са условни.

Хан е посочен като обвиняем по няколко други дела. Биби е обвиняема по поне още едно дело за това, че двойката е приела земя като подкуп от строителен предприемач, когато Хан е бил на поста си.

Движението за справедливост предупреди, че задържането му в затвора въпреки решението за освобождаване под гаранция ще доведе до нова политическа криза.

БТА