Въоръженият мъж, който се опита да убие Доналд Тръмп в събота, в идентифициран като Томас Матю Крукс на 20 години, съобщава Ню Йорк Пост, позовавайки се на собствени източници. Той е 20-годишен.

Стрелецът е бил разположен на покрив на предприятие на около 120 метра от сцената, от която Тръмп произнасяше речта си, използвайки полуавтоматично оръжие - армейска карабина. 

Още предишния ден Крукс е публикувал видео в социалните мрежи, в което казва, че мрази Тръмп и републиканците .

Отново според Ню Йорк Пост органите на реда са определили като "изненадващо" това, че преди да бъде ликвидиран от снайперистите на Сикрет сървис, той е успял да произведе толкова много изстрели. 

Според Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания е опит за убийство, предаде Ройтерс.

Представителят на ФБР Кевин Роджек, който е специален агент в офиса в Питсбърг, каза, че Бюрото не може да идентифицира човека, стрелял по Тръмп, и не знае каква е била мотивацията за стрелбата. След разкритието на Ню Йорк Пост обаче, оттам също потвърдиха самоличността му.

"Тази вечер бе извършен опит за убийство срещу бившия президент Доналд Тръмп. Ситуацията на местопрестъплението все още е активна", каза Роджек на пресконференция.

Представителят на ФБР заяви, че няма опасност след стрелбата, допълва БТА.

Заподозреният е мъж, каза полицията на щата Пенсилвания.

Простреляни са трима мъже, взели участие в митинга, каза Джордж Бивънс, представител на полицията на Пенсилвания.

Един от простреляните е починал.

Доналд Тръмп е вън от опасност, заявиха самият бивш президент и предизборният му щаб.

Тръмп ще участва в Националната конвенция на Републиканската партия в Милоуки, както е планирано

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп очаква с нетърпение Националната конвенция на Републиканската партия следващата седмица въпреки стрелбата по време на негов митинг в събота (американско време), предадоха световните новинарски агенции.

В своята социална медия "Трут соушъл" след събитието той заяви, че куршум е пронизал горната част на дясното му ухо.

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник (15 юли).

В изявление на кампанията на Тръмп и на Националната конвенция на Републиканската партия се казва, че той се чувства добре след инцидента.

"Президентът Тръмп очаква с нетърпение да се присъедини към всички вас в Милуоки, докато продължаваме с нашата конвенция, за да го номинираме за 47-ия президент на Съединените щати", се казва в изявлението.

"Като кандидат на нашата партия президентът Тръмп ще продължи да споделя визията си да направи Америка отново велика".

Дир.бг