Турски кораб, превозващ над 2400 тона хуманитарна помощ, потегли вчера от пристанището в южния турски град Мерсин за разкъсваната от война африканската държава Судан, съобщи днес в. "Хюриет дейли нюз".

Помощта е подготвена под координацията на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) с участието на Министерството на здравеопазването, турският Червен полумесец и няколко неправителствени организации.

Хуманитарната пратка включва храна, хигиенни продукти, дрехи, подслон и медицински консумативи, заяви ръководителят на AFAD Окай Мемиш.

Очаква се корабът да пристигне в Судан следващия уикенд, посочи още Мемиш.

Судан продължава да се сблъсква с тежка криза на глад и разселване в резултат на продължаващите вече 15 месеца въоръжени конфликти между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Макар че броят на загиналите в сблъсъците се оценява на около 16 000 души, смъртността е много по-голяма поради срива на здравната система в страната в Североизточна Африка, отбелязва изданието.

Международната организация по миграция (МОМ) съобщава, че от началото на войната в Судан през април 2023 г. над 7,7 млн. души са били вътрешно разселени.

МОМ отбелязва, че над 2 милиона души са преминали в съседните страни, като 55 процента от тях са на възраст под 18 години.

БТА