Израелската армия съобщи в неделя, че при извършения в събота удар в южния град Хан Юнис е ликвидирала висш командир от радикалната палестинска групировка "Хамас", заемащ стратегическа позиция, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Израелските военновъздушни сили улучиха и елиминираха командира на бригадата на "Хамас" в Хан Юнис - Рафа Салама, в района на град Хан Юнис", се казва в съобщението на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ). Салама е бил един от "близките съратници на Мохамед Дейф, командващ военното крило на "Хамас", казва още израелската армия.

В събота израелската армия съобщи, че Дейф е бил взет на прицел при удара в Хан Юнис, но не е ясно дали е убит - нещо, което след това каза и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. По данни на здравното министерство на "Хамас" убитите палестинци при атаката на Израел са над 70.

"Всички мъченици са мирни жители, а случилото се е сериозна ескалация на войната на геноцид, извършван с американска подкрепа, докато светът е безучастен", каза в събота за Ройтерс Абу Зухри, говорител на "Хамас", допълвайки, че нападението е показало незаинтересоваността на Израел от прекратяване на огъня в Газа.

Пресслужбата на "Хамас" обяви, че най-малко сто души е общият брой на убитите и ранените.

"Израелската окупационна армия извърши голямо клане, като бомбардира палатковите лагери на разселени хора в Хан Юнис. В ужасяващото клане бяха убити и ранени повече от 100 души, включително служители на цивилните спешни служби", се казва в изявление на контролираното от "Хамас" правителство на Газа.

Дир.бг