Наредба, в която да се запишат специфични изисквания на местно ниво за облика на нови сгради, градски пространства и архитектурни ансамбли, предлагат да се приеме в община Шумен съветниците от ГЕРБ.

Според тях така биха се въвели единни изисквания към „обема и съдържанието на инвестиционни проекти за ново строителство или при ремонти на сгради, ще се създаде единен механизъм и точно определени критерии за създаване на разпознаваем облик на града“.

Предложението им е в дневния ред, приет на Консултативен съвет днес, за предстоящото заседание на Общинския съвет в края на месеца.

Според докладната записка правилата в тази нова наредба "ще допринесат за подобряване на градските пространства в полза на жителите на града и общината, ще въведат ред и преустановяване на практиката на поединичен подход за всяко разрешение за строеж, което води до липса на хармоничност и допълване в цялостната визия на градските пространства“.

Също така ще се даде и допълнителен инструмент на администрацията за контрол върху собствениците на рушащи се сгради, смятат вносителите.

В докладната не се правят конкретни предложения за правила за облика на сгради, но се иска от администрацията до 3 месеца да предложи проект за наредба, която да се подложи на обществено обсъждане.

ШУМ.БГ