Шуменска област е една от областите с най-развита приемна грижа за деца, но въпреки това има нужда от още професионални приемни семейства. Затова в Шуменско стартира информационна кампания за набиране на приемни родители.

Търсят се общо 35 приемни семейства – по 10 в общините Каолиново и Никола Козлево, 6 в Шумен, 3 в Нови пазар, по 2 в Смядово, Венец и Каспичан, стана ясно на пресконференция днес в Шумен.

„След направения анализ установихме, че липсва информираност на обществото в какво точно се изразява приемната грижа, каква роля имат професионалните приемни семейства и именно затова стартирахме тази информационна кампания „Прегърни ме“, каза зам.-кметът по социални дейности на Шумен Светослава Хайнова. 

Началникът на областния екип по приемна грижа Нермин Бейти обясни, че работят със 7 от 10-те общини в Шуменско. Към момента в областта има 98 професионални приемни семейства, които се грижат за 93 деца. В община Шумен са 30 семейства с 28 деца.

За едно дете държавата плаща на приемно семейство сума, равняваща се на 150% от минималната работна заплата, за две деца са 160% от МРЗ, а за 3 и повече – 170%. Отделно се изплаща и месечна издръжка за всяко дете.

Проучването на приемните семейства продължава 4 месеца, като при необходимост срокът може да бъде удължен. 

Повече информация желаещите могат да получат от областния екип по приемна грижа, който е ситуиран в сградата на община Шумен.

ШУМ.БГ