Министерството на културата /МК/ ще финансира археологическото проучване на обекти в Шуменско това лято. Общата отпусната сума за тях е в размер на 452 500 лв..

Проектите на учени и археолози са одобрени по програмата за теренни археологически проучвания за 2024 г. на МК. За всички обекти сумата, която е отпусната е колкото поисканата от археолозите, а повечето от теренните проучвания продължават от предходни години.

Такова е и редовното археологическо проучване и теренната консервация в северозападния сектор на обект № 41, Външен град на Плиска. Теренните проучвания се ръководят от доц. Константин Константинов от Шуменския университет. Сумата, с която ще разполага екипът на Константинов е 54 354,30 лв

„Проучванията ни са върху комплекс от болярски имения от 10 век. Подобен няма изцяло все още проучен. Тази година продължаваме да работим по северозападната част на обекта, по оградния му зид и се надявам да стигнем до северозападния му ъгъл, което ще ни даде по-добра представа и информация за целия комплекс", каза за ШУМ.БГ доц. Константинов.

Константин Константинов ще разчита за работата си на помощта на Ивайло Кънев, главен уредник в Националния исторически музей, на студенти, докторанти и общи работници от близките села. Планира се работата да започне през август и теренните проучвания да са поне 20 дни.

В Плиска ще продължат своите проучвания по обекти от минали години Андрей Аладжов и Станислав Станилов от НАИМ на БАН.

За работата си по Кръглата каменна площадка в Плиска за тази година Андрей Аладжов получава 70 000 лв. финансова помощ. Станислав Станилов ще разполага с 69 900 от МК за проучване на Двор с дървена ограда северно от Цитаделата на Плиска.

Изследването на Селищна могила "Нуриюк" край село Сушина ще има възможност да продължи и тази година Стефан Чохаджиев. За обекта, който в е в процедура за предоставяне на статут на археологическа недвижима културна ценност с национално значение, от МК са отпуснали 65 912 лв.

РИМ – Шумен чрез Светлана Венелинова ще извърши теренни издирвания в община Велики Преслав (в землищата на селата Златар, Драгоево, Мокреш, Суха река, Миланово и град Велики Преслав), за което финансирането е 23 971 лв.

В района на стария Преслав с финансова помощ от МК ще проучват Росина Костова и Кремена Стоева.

Проектът на Великотърновския университет за изследване на Манастир на чъргубиля Мостич, м. Селище, Външен град Преслав, с ръководител Росина Костова, е получил финансиране от 54 350 лв.

Екип с ръководител Кремена Стоева от Археологически музей „Велики Преслав“ ще има помощ от  51 013 лв. за проучване на обект „Аул на кан Омуртаг“, сектор между каменното укрепление и базилика № 5.

Четири проекта за археологически проучвания в Шуменско са в резервен списък след оценителната сесия на МК.

Ако има допълнително финансиране, екип от НАИМ – БАН с ръководител Валери Григоров за „Издирване на археологически обекти чрез лазерно сканиране (LiDAR технология) в Преславска и Драгоевска планина“ (14 767 лв.).

Сред резервите са и проекти на: НАИМ - БАН в Плиска за обект "Дворцов център - изток", ръководител Валери Григоров (68 757 лв.), НАИМ – БАН обект "Дворцова сграда (№IV) във Владетелския комплекс на Велики Преслав" с ръководители Петър Димитров Мария Манолова –Войкова (63 000 лв.), НАИМ - БАН НИАР Плиска: Централно укрепление – Външен град, ръководител Петър Първанов (55 000 лв.).

ШУМ.БГ