С тържествена церемония днес Шумен отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски и 146 години от освобождението на града от османско владичество.

Пред паметника на Апостола на свободата се събраха граждани, представители на местната власт, военни и дейци на културата.

Слово произнесе д-р Антония Панева, началник на Държавен архив – Шумен.

“В дни като този в публичното пространство често се срещат призиви като „Нека да следваме примера на Левски” или пък въпросите „Какъв ли би бил Левски днес”. И, всъщност, възможен ли е Левски днес? За мен отговорът на последния въпрос е - и да, и не. Днес, естествено, Левски не е възможен като революционер. Но идеалите, които е следвал и пътя, който е чертаел за своята свободна България, са напълно приложими и в нашето съвремие.

Което, отнесено към ежедневието ни, би означавало да овладеем нещото, което Антоан дьо Сент-Екзюпери - добре познатият автор на „Малкия принц” нарича „изкуството на малките стъпки”. А това е наистина трудно изкуство. Тъй като в свободна държава героите са именно тези, които ден след ден, малко по малко успяват да дадат най-доброто от себе си.

И ако правим това ден след ден (което за мен е днешният истински героизъм - да работиш както трябва, въпреки че около теб има примери на хора, които не го правят; да спазваш правилата, дори повечето да ги заобикалят; да си последователен в това дори за малките неща - да не  изхвърлиш боклука си на земята; да спреш на червен светофар и т.н.) тогава може би ще получим една друга държава, а кой знае - може би един ден ще бъдем в числото на първите десет най-добри държави, държава, в която бихме искали децата и внуците ни да живеят“, каза в част от словото си Антония Панева.

Пред паметника на Левски деца рецитираха стихове. Поднесени бяха венци и цветя.

ШУМ.БГ