Близо 30 защитници на животните се събраха днес на спонтанен протест пред сградата на общината в Шумен. Причина за него стана инцидент от вчера с улична котка, който довел до смъртта на животното.

Според протестиращите котката е била застреляна на ул. “Климент Охридски“ от неизвестен мъж с въздушна пушка или друго оръжие. Никой не видял стрелец, нито чул изстрели. След като котката умряла, при жената, която се грижела за нея и за още няколко други котки, дошли служители на община Шумен. Те помолили Стефка Бабицова да дойде в кметството за разговор днес, според нея – за да я глобят.

Междувременно, от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен днес съобщиха, че вчера в 9,56 часа е постъпил сигнал за простреляна котка. В хода на образуваното досъдебно производство било изяснено, че жената видяла котката на тротоара със следи от кръв, взела я в дома си, изкъпала я. Отново я изнесла на улицата, оставила я на тротоара, но котката умряла. Извършена е аутопсия от ветеринарен лекар. Установено било, че смъртта е настъпила от прекъсване на гръбначния й стълб от куче, и не са установени проектили или други следи, които да сочат, че котката е простреляна.

Събралите се пред сградата на общината защитници на животните приеха скептично изявлението на полицията. Те също така изказаха мнение, че трябва да се промени общинската наредба, в която има текст, забраняващ храненето на бездомни кучета.

Заради създалото се напрежение журналисти и представители на протестиращите бяха поканени на разговор в зала 203 на общината.

Там инспекторите по Наредба 1 Мирослав Казаков и Стилиян Станков обясниха тяхната гледна точка.

Станков заяви, че е бил вчера на ул. „Климент Охридски“ 35 по жалба на живущи там за гледане на котки и кучета, които разнасят бълхи. „Жалбата е постъпила на 11 юли. Когато отидох там, не знаех за случилото се с котката, за която г-жа Стефка Бабицова говори. Г-жа Бабицова излезе и се засякохме с нея. Поканихме я да дойде в общината, за да изясним случая. Никой не е казвал, че тя ще бъде глобена“, обясни Станков.

Мирослав Казаков допълни, че няма как да се налага глоба за хранене на котка. „Няма нормативна уредба в община Шумен, според която да се налагат санкции за хранене на котки. Има приета Наредба за отглеждане на кучета, за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Шумен и за организацията на работа и условията на отглеждане на кучета в общинските приюти за безстопанствени кучета. По сигнала няма установени кучета", каза Казаков.

В чл.16, т. 4 от горепосочената наредба има забрана за „приютяването и/или храненето на безстопанствени кучета на обществени места във входовете и прилежащите територии на жилищни и обществени сгради, както и в други общи части в сградите.

ШУМ.БГ