Забрана за ползването на питейна вода за непитейни нужди като напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, моторни превозни средства, пране на килими и др. на териториите на селата: Ивански, Салманово, Друмево, Вехтово, Кладенец, Костена река и Струйно се въвежда със заповед на кмета на общината Христо Христов.

Заповедта е издадена днес, 18 юли, съобщиха от пресцентъра на кметството. В документа не е упоменат краен срок за забраните. Посочено е, че „при доказана необходимост, „ВиК – Шумен“ ООД може да въведе режим на водоползване след съгласуване с кметовете или кметските наместници на горепосочените населени места, с цел частично подаване на вода до всички потребители на населените места“.

Заповедта идва заради продължително засушаване, липсата на валежи от дъжд, значително намалелият дебит, и водни количества, получавани от водоизточниците за осигуряване водоснабдяването на населените места на територията на община Шумен.
Констатирано е и, че при наличие на завишена лятна консумация на потребителите, към настоящия момент водата за питейно-битови нужди е недостатъчна.

С друга своя заповед кметът Христо Христов забранява изцяло обработката на пасища и балирането на сено и слама ежедневно от 11.00 до 23.00 часа на територията на област Шумен считано от 15.07.2024 г. до второ нареждане.

Пълният текст на двете заповеди вижте в прикачените файлове.

ШУМ.БГ