8 училища в област Шумен ще имат статут на иновативни през следващата учебна 2024-2025 г. Това предвижда списък на Министерството на образованието и науката, който утвърди Министерски съвет.

В сравнение с миналата учебна година броят на иновативните училища в областта се увеличава с едно, което е Средно училище "Васил Левски" в Нови пазар.

Останалите училища, които са със статут на иновативни са: СУ „Панайот Волов“, СУ "Йоан Екзарх Български", СУ „Сава Доброплодни“, ОУ „Д-р Петър Берон“ в Шумен, Професионална техническа гимназия "Симеон Велики" от Велики Преслав, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Върбица и СУ „Цанко Б. Церковски" - Никола Козлево.

Списъкът на иновативните училища в Република България за учебната 2024/2025 година включва 521 училища от 28 области, от 132 общини, от 183 населени места в Република България.

Иновативните училища разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, усъвършенстват управлението си.

Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

ШУМ.БГ