Украинският президент Володимир Зеленски призна, че ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ сътрудничеството с него ще бъде трудно, но в същото време подчерта, че е готов да работи с всеки, който е на власт в САЩ.

В случай на преизбирането на Тръмп, това ще бъде "тежка работа, но ние сме трудолюбиви", каза Зеленски в интервю за БиБиСи в Лондон, цитирано и от украинската държавна информационна агенция УНИАН.

Той е на Острова за участието си в срещата на върха Европейската политическа общност, на която присъстваха всички европейски лидери, в това число и българският президент Румен Радев. На форума Зеленски изнесе реч и призова Запада да бъдат унищожени руските летища, от които излизат самолети, които бомбардират украинците, и посочи, че така Русия ще се придвижи към мир.

Няколко дни по-рано Тръмп избра за свой кандидат за вицепрезидент сенатора от Охайо Джей Ди Ванс, който заявява, че му е безразлично какво ще стане с Украйна. Това възобнови опасения в света, че ангажиментите на САЩ към Украйна може да пропаднат, ако Тръмп се върне в Белия дом, пише още УНИАН, като цитира БиБиСи.

"Възможно е той наистина да не разбира какво се случва в Украйна, затова сме длъжни да работим със САЩ", коментира Зеленски.

Заявлението на украинския президент идва на фона на насрочения за днес телефонен разговор с кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Той беше анонсиран от Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс и БТА. Американската медия не даде подробности.

Това би бил първият телефонен разговор между двамата след края на президентския мандат на Тръмп през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

Той ще се състои на фона на опасенията на Украйна и нейните съюзници, че предишният президент на САЩ може да спре военната помощ за нападнатата от Русия страна, ако се върне в Белия дом.

Сегашният американски президент Джо Байдън е твърд поддръжник на Киев, който получи от началото на войната военна помощ за десетки милиарди долари от Вашингтон.

Дир.бг