Рекордните 234 заявки са подадени за участие в Международния турнир по ускорен шах и блиц „Опен Шумен“. Престижната надпревара ще се проведе от 26 до 28 юли в зала „Арена Шумен“.

Освен от България, в града пристигат състезатели от 13 нации. Сред тях шахматисти от Индия, Испания, Франция, Италия, Украйна, Русия, съседните на България страни. Сред заявените са 14 гросмайстори.

„Заявките са повече в сравнение с минали години, но практиката показва, че не всички заявени идват за турнира. Все пак очакваме над 200 шахматисти, които да направят много силно състезание“, каза Атанас Димитров от домакина и организатор на състезанието СКШ „Шумен“.

Под №1 в турнира е Кирил Георгиев от България. След него е руснакът Максим Чигаев, който представя Испания. Трети по ранг в турнира влиза Григор Григоров, България.

И двата турнира (рапид и блиц) на „Опен Шумен“ ще важат за FIDE рейтинг. Общият награден фонд е 20 000 лв.

В зала „Арена Шумен“ ще са разположени 115 шахматни дъски. Рапид надпреварата е в 11 кръга по швейцарската система. Входът за зрители е свободен.

В петък, 26 юли от 14:00 ч. е техническата конференция, на която ще стане окончателно ясно колко са участниците и жребия за състезанието. Първият кръг започва в 14:30 часа, като в първия ден са планирани общо 4 кръга.

В събота, 27 юли състезанието започва в 09:00 часа и отново ще се изиграят 4 кръга. В същия ден ще се проведе атрактивната надпревара на блиц. Тя започва в 16:00 часа.

В неделя, 28 юли са предвидени да се изиграят последните 3 кръга от турнира по ускорен шах (начало 09:00 часа). От 13:00 до 14:00 часа е предвидено закриването на състезанието и награждаването на участниците.

ШУМ.БГ