Министрите на външните работи и на отбраната на Япония и САЩ ще проведат разговори за сигурността на 28 юли, които за първи път ще обхванат "разширеното възпиране“ - термин, с който се описва ангажиментът на САЩ да използват ядрените си сили за възпиране на нападения срещу съюзници, предаде Ройтерс.

Въпреки че Токио и Вашингтон са обсъждали въпроса на по-ниски нива преди, разговорите ще повдигнат тема, която е чувствителна в Япония, която настоява за неразпространение на ядрените оръжия и е единствената страна, която е претърпяла атака с атомна бомба, отбелязва Ройтерс.

През април Вашингтон и Токио обявиха историческо подобрение на американско-японския съюз, подписан за първи път през 1951 г., като съюзниците се стремят да възпрат това, което виждат като нарастващи регионални заплахи от Китай, Русия и Северна Корея.

"Пред нарастващите безпрецедентни заплахи в региона, Съединените щати и Япония ще демонстрират отговорно как ще се противопоставим и ще гарантираме не само отбраната на Япония, но и приноса ни към регионалната сигурност“, заяви помощник-държавният секретар на САЩ за Източна Азия и Тихоокеанския регион Даниел Критенбринк преди разговорите, които ще се състоят в Япония.

„Ангажиментите ни по договорите за сигурност към японските ни съюзници са железни и ние сме решени да използваме всички средства, които са на разположение на Америка, включително ядрени, за да сме сигурни, че ще изпълним тези ангажименти", каза американският дипломат.

БТА