Да бъде разкрита яслена група в ДГ „Братя Грим“ в кв. „Тракия“ гласува днес единодушно Комисията по просвета и образование към Общинския съвет.   

„Кварталът се разраства, има семейства с деца и тази група, която ще се разкрие при нас, ще се посещава от деца, които не са обхванати, тоест не посещават сега ясла. В кв. „Тракия“ има една детска ясла (Детска ясла №11 „Тракийче” - бел. ред.), която е със запълнен капацитет. Затова смятам, че е удачно при нас да се разкрие такава група“, каза за ШУМ.БГ преди заседанието директорът на ДГ „Братя Грим“ Евгения Михова.

"Знаем, че кварталът се разширява, става все по-населен, затова мисля, че една такава стъпка ще е в полза на цялата общност", каза и председателят на комисията по образование Албена Иванова-Неделчева.

Според Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в предучилищна възраст в общинските детски градини и в подготвителните групи на общинските училища на територията на община Шумен детските градини, в които се разкриват яслени групи, се определят с решение на Общински съвет. Местният парламент ще разгледа въпроса на заседанието си в четвъртък.

Предстои и разширяване на базата на ДГ „Братя Грим“. По програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2027 г. на Министерството на образованието и науката детското заведение е с одобрен проект за 1 млн. лв. за нов корпус.

„В момента се подготвя документацията за изготвяна на техническия проект за новата ни сграда, тъй като сега е на база идеен проект. Надявам се до началото на октомври това да стане и след това да се обяви обществената поръчка за избор на изпълнител“, обясни Михова.

ШУМ.БГ