Да се повишат цените на абонаментните карти за паркиране в Шумен, предлага ОП ОЖИ. В своя докладна записка до кмета Христо Христов директорът на предприятието Иван Маринов иска също да се повиши и глобата за неплатена такса – от 15 на 30 лева.

Цената от 1 лев на час за еднократно паркиране на лек автомобил няма да се пипа.

Предложенията за повишение на абонаментните карти за паркиране са следните:

За един паркинг на един автомобил

  • За един месец – от 40 на 70 лв.
  • За 6 месеца – от 160 на 320 лв.
  • За 12 месеца – от 300 на 500 лв.  

За всички паркинги в града за един автомобил

  • За един месец – от 80 на 140 лв.
  • За 6 месеца – от 240 на 420 лв.
  • За 12 месеца – от 400 на 700 лв.  

Предлага се служителите на общинската администрация, кметовете и кметските наместници, ръководителите на общински структури да получават абонаментни карти за личните си  автомобили с по-голямо намаление - 60%. Досега те ползваха отстъпка от 30%.

От ОЖИ напомнят, че действащите сега цени са определени през 2019 г. и оттогава досега инфлационният индекс поред НСИ е 30%. Като мотив за повишението се посочва и ръстът на минималната работна заплата и съответно на разходите на предприятието.

За да влязат в сила новите цени, те трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет. Искането не е в дневния ред на утрешното му заседание. По информация на ШУМ.БГ новите цени ще бъдат внесени за утвърждаване през септември, заедно с други промени в Наредбата за организацията на автомобилното и пешеходно движение на територията на община Шумен.

ШУМ.БГ