Областният управител Бейнур Ахмед проведе работна среща във връзка с изпълнението на новия довеждащ водопровод от язовир "Тича" до Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

В разговора участваха заместник областният управител Диян Димитров, управителят на ВиК Шумен Иван Пушкаров, Антон Стефанов - главен инженер на ВиК-Шумен, управителят на „Напоителни системи“- Шумен Стоян Владимиров и представителят на фирмата изпълнител на обекта ДЗЗД „Тича 2020“ Венета Костадинова. Обектът е част от “Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия обслужвана от ВиК Шумен“, изпълняван по Оперативна програма Околна среда 2014-2020.

Областният управител Бейнур Ахмед постави въпроса за темповете на работа по изграждането на новия водопровод с оглед продължаващата трайна тенденция за намаляване нивото на водата в язовир „Тича“. По данни на „Напоителни системи“ язовир „Тича“ е с наличен обем около 52%.

„Предвид ситуацията и липсата на валежи е необходимо да се набележат мерки в краткосрочен и дългосрочен план за осигуряване на водоснабдяване за населението“, заяви областният управител.

От фирмата изпълнител съобщиха, че продължава работата по завършването на обекта. На този етап на 100% е готова линейната част по трасето. Работи се по изграждането на връзките и плановете на фирмата са до края на месец август да приключат с всички дейности.

На срещата беше коментирана готовността на дружествата за извършването на необходимите дейности по свързване на новоизграденото съоръжение с язовир „Тича“.

От ВиК Шумен се ангажираха гражданите да бъдат информирани предварително за дейностите, които предстоят, предвид важността на обекта за осигуряването на качествено и непрекъснато водоснабдяване, добавиха от пресцентъра на Областна администрация.

ШУМ.БГ