Местният парламент в Шумен прие на днешното си заседание увеличение на цените на повечето общински такси и услуги.  

Предложението на кмета Христо Христов предизвика 3-часов дебат и дълго прекъсване за консултации на политическите сили.

В крайна сметка повишението бе гласувано с малки корекции спрямо първоначалния вариант.

Най-сериозно разискване предизвика таксата за ползване на зала „Арена Шумен“. Наемането на основната зала за провеждане на срещи от международни, държавни, републикански и национални първенства от спортни клубове за срок до 12 часа се вдигна от 400 на 700 лева без ДДС /първоначалното предложение бе за 1200 лева/. За ползване на залата за мероприятия с мобилна сглобяема сцена, вместо досегашните 800 лв., ще се плащат 1400 лв. без ДДС.

Ползването на залата от спортни клубове за срок до 4 часа бе прието да се вдигне от 150 на 200 лева. Първоначалното искане бе за скок до 400 лева, което предизвика недоволството, както на спортните клубове, така и на съветници от целия политически спектър.

Въведоха се нови такси за почасово ползване на залите „Плиска“ и „Младост“, както и на Ученически стадион“ Цоньо Василев“ и на Градския стадион.

Повишени сериозно бяха цените на почти всички административни услуги в строителството и селищното устройство, в сферата на гражданската регистрация. За издаването на удостоверение за настоящ адрес, вместо 5 лева, вече ще се вземат 10. Издаване на удостоверение за съпруг/а и родствени връзки се повиши от 8 на 10 лева.

Повишени бяха и цените за вход в Комплекс „Създатели на българската държава", като билетът за възрастни се повиши от 4 на 6 лева, а детският и студентският - от 1,50 на 3 лева.

Бе намалена единствено таксата „тротоарно право“ на заведенията за хранене и развлечения. Барчетата ще плащат наполовина по-малко на квадратен метър от сега, а освен това ще имат и допълнителна отстъпка от 70% за месеците от ноември до май.

Не събра нужните гласове искането за ръст на услугите, предоставяни от ОП „Паркове и обредна дейност“.

От общината очакват новите по-високи такси и услуги да доведат до годишен ръст в местните приходи от около половин милион лева.

ШУМ.БГ