Всеки бариста знае, че за да поднесе идеалното кафе, малките детайли са от огромно значение. Поради факта, че над 90% от съдържанието на чашата кафе е вода, е много важно каква ще бъде тя. Ако не отговаря на изискванията, освен че вкусът на напитката няма да бъде толкова приятен, оборудването също може да пострада.

Какви са изискванията към водата за кафе?

В ежедневието често използваме различен вид вода за приготвянето на любимото си еспресо или друга кафе напитка. Две кафета, направени от едни и същи зърна и с една кафе машина, може да имат съвсем различен вкус.

За да получим перфектната напитка, е необходимо да обърнем внимание и на водата, с която извършваме т.нар. екстракция. Най-важните изисквания, на които тя трябва да отговаря, са:

Чистота

Тайната на перфектното кафе до голяма степен се крие в чистата вода. Често се забравя, че в състава на водата има много минерали, разтворени твърди вещества, ароматни компоненти, микроорганизми, бактерии, хлор за дезинфекция и др.

Задължително условие за водата, използвана за кафе, е да бъде прясна и без мирис, цвят или необичаен вкус.

Общо разтворени вещества в допустими граници

Показателят TDS означава какво е количеството на минералите, солите, металите, катионите и анионите, разтворени във водата. То трябва да се движи между 75-250 мг/л за качествена екстракция на кафето, независимо от това какъв е използваният уред или начин на приготвяне.

Има минерали, които помагат за екстракцията. Магнезият например подпомага извличането на плодови и остри аромати, а благодарение на калция се усилват сметановите нотки.

Значение на твърдостта на водата

Правилната вода за кафе не трябва да бъде с висока твърдост. Наличието на голямо количество калций и магнезий може не само да развали вкуса на кафето, но и да повреди уреда поради натрупване на котлен камък.

Твърдите частици във водата не бива да надвишават 125-175 мг/л. Нивата им може да се регулират чрез използване на филтрираща система и омекотител.

Неутрална киселинност

За приготвянето на добро кафе се препоръчва вода с рН 7, което е неутрално. При по-ниско рН кафето ще накиселява, а по-високото означава, че водата е алкална и няма да се открие положителната киселинност на кафето. 

Средните стойности на рН гарантират балансиран вкус.

Каква вода да използваме за кафето?

Всеки път, когато доливаме вода в кафе машината, следва внимателно да помислим каква да бъде. Чешмяната никога не е добър избор, освен ако не е филтрирана.

Бутилирана вода

Ако решите да използвате бутилирана вода, трябва да знаете, че не с всяка може да се получи хубаво кафе. Запознайте се добре с информацията на етикета, за да сте сигурни за наличието препоръчваните характеристики като киселинност, ниво на твърдост и количество разтворени вещества.

Водата следва да бъде слабо минерализирана и е желателно да се спрете на такава, която се използва за приготвяне на бебешки храни.

Филтрирана вода

За да се възползвате от чешмяната вода, може да поставите филтър на крана. Той ще премахне хлор, утайки, разтворени частици и ще запази повечето естествени минерали.

В търговската мрежа ще откриете механични филтри и филтри с активен въглен, които са добро решение, ако чешмяната ви вода е с нормална твърдост и неутрално рН.

Пречистена вода

Системите с обратна осмоза се смятат за най-ефективни в пречистването на питейна вода. Те обаче премахват и минералите, които са жизненоважни. Затова непременно изберете модел, който притежава опция за реминерализация. Водата ще бъде със състав, подходящ и за пиене, и за кафе.

Най-чист вариант на вода е дестилираната, но тя не се препоръчва за направата на кафе, защото не съдържа никакви минерали. Освен това при контакт с въздуха неутралното ѝ рН се понижава до 5.5.

За да си доставите истинска наслада от приготвеното кафе, започнете със закупуването на добра машина и качествени зърна. Продължете с избора на точната вода и по този начин не само че ще извлечете най-доброто от нея като ползи за здравето, но и винаги ще получавате страхотна напитка.

Breaktime.bg