Софийската фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ще достави първите 6 електрически автобуса на Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината.
В обществената поръчка участваха двама кандидати. Другият участник - „Соларис Бус енд Коуч“ ЕООД, е бил отстранен, заради несъответствие на технически характеристики.

Шуменските електрически автобуси ще бъдат на китайската марка Golden Dragon /Златен дракон/, на която „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ е представител за България. 

Машините ще са нископодови, с минимум 25 седящи места. Всеки от автобусите е с 287,4 км пробег с едно зареждане на батерията. Фирмата ще изгради и 6 зарядни станции.  

Единичната цена на автобус е 962 290 лв. без ДДС /за 6 броя общата сума е 5 773 740 лв. без ДДС/. Зарядните станции струват общо 524 220 лв. без ДДС. Фирмата се ангажира да достави електробусите и да изгради зарядните станции в срок от 360 календарни дни.

„Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД миналата година достави такива електрически автобуси на община Хасково. Съвсем наскоро тя спечели поръчката и за 50 полицейски патрулки Фолксваген.

Припомняме, че доставката на първите електрически автобуси на Шумен става по съвместен проект с община Търговище. Финансирането е осигурено по Националния план за възстановяване и устойчивост.

ШУМ.БГ