Рехабилитацията на бул. „Симеон Велики“ в Шумен ще струва 19,537 млн. лв. без ДДС. 2,692 млн. лв. е стойността на ремонта на ул. „Владайско въстание“.

Общината вече търси изпълнители на проектите за двете основни пътни артерии в Шумен, става ясно от обявления на сайта на АОП.

Сумата за изпълнението на ремонта на бул. "Симеон Велики" се различава от първоначално обявената от кметската администрация. По неизвестна причина от март до сега тя е скочила с близо 8 млн. лв. 

От документацията на проекта се вижда, че е предвидена рехабилитация и реконструкция на асфалтовата настилка по целия булевард с дължина 5 300 метра. Ще бъдат подменени съществуващата тротоарната настилка и бордюри от южната и северна страна на бул. „Симеон Велики“, както и съществуващите бордюри в разделителната ивица по цялата дължина на трасето.

От южната страна на булеварда е проектирана двупосочна велосипедна алея, а в отделни участъците е ще има споделено движение на пешеходци и велосипедисти на тротоара. От северната страна е предвидена комбинирана алея за пешеходно и велосипедно движение.

В проекта за рехабилитация на булеварда не е заложена промяна на проблемното кръгово кръстовище при „Практикер“. Има изречение обаче, което гласи, че то „ще бъде част от друга проектна разработка“.

Извън обхвата на обществената поръчка е и участъкът на велосипедната алея и тротоара от южната страна на „Симеон Велики“ - от ул. „Св. Климент Охридски“ до ул. „Алеко Константинов“.

Средствата за големия ремонт ще бъдат осигурени от 50-те млн. лв., които държавата трябва да отпусне за капиталови разходи на община Шумен през 2024-та.

От бюджета на държавата за общински проекти ще се финансира и ремонтът на ул. „Владайско въстание“. Там сумата е много по-малка - 2 626 682 лв. без ДДС за извършване на строително-монтажни работи /СМР/ и 65 667.06 лв. без ДДС за непредвидени разходи за строителството.

Проектът включва цялостна реконструкция на улицата в участъка, западно от ул. „Охрид“. В обхвата на ремонта са включени подмяна на канализация и водопроводи, асфалтиране, изграждане на тротоари, осветление и др.

По инвестиционната си програма община Шумен все още няма подписани с МРРБ споразумение за финансиране на повечето проекти. С днешна дата е сключен и договор за финансиране на ремонта на ул. "Северна".

ШУМ.БГ