След 6-годишно прекъсване Шумен възражда фестивала „Доблест и слава“. Той ще се проведе от 27 до 29 септември и в него ще участват над 160 представители на исторически и реконструкторски клубове от страната и чужбина.

По повод фестивала пресконференция днес дадоха зам.-кметът Виктория Ковчазова, експертът „Публични прояви и атракции“ в община Шумен Ивайло Цанев и Стефан Стефанов от НД „Традиция“, клон Шумен. 

„Уверена съм, че зрителите ще получат добро тридневно зрелище. Надявам се с атракциите, които ще представят гостуващите състави и групи да можем да привлечем децата и младите. Да се потопим в епохата и да останем емоционално удовлетворени“, каза Виктория Ковчазова.

Фестивалът ще бъде открит на 27 септември, петък, с дефиле на участниците по главната улица на Шумен и спектакъл пред сградата на общината /вижте пълната програма по-долу/.

Кулминацията на събитието е на 28 септември край стените на Шуменската крепост. От 10,00 до 17,00 часа там ще има демонстрации на средновековните занаяти, бит и култура, бойни игри и практики.

В 17,00 часа ще започне историческата възстановка на събитията от преди 580 години, когато кръстоносците на крал Владислав III Ягело превземат крепостта, защитавана от османлиите.

В битката ще се включат над 100 представители на клубове за исторически възстановки, обясни Стефан Стефанов.

Рицарите ще са от два клуба от Чехия, един от Сърбия. В ролята на османлиите ще влязат членове на румънски клуб. Представители на клубовете на НД „Традиция“ от страната, както и тези от РК „Кан Крум Страшний“ ще се бият за двете страни.

От 19,00 часа ще има спектакъл на Прабългарска школа „Багатур“, а от 20,30 часа клуб „Дивинитас“ ще представи своето огнено шоу.

За събитието община Шумен ще осигури безплатни автобуси до Стария град. Безплатно ще може да се наблюдава и самата възстановка. Ще бъдат поставени множество химически тоалетни и умивалници.

За провеждането на фестивала „Доблест и слава“ общината е заделила 60 хил. лв.  

ШУМ.БГ