55 000 литра бутилирана вода от Държавния резерв пристигнаха днес в 15,45 в Смядово. Тя е за селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх, в които е обявено безсрочно бедствено положение заради безводие.

Камионите с бутилките бяха приети от общинския кмет Иванка Петрова. Водата тръгва към четирите села още утре, каза пред журналисти кметицата.

„Бутилките ще се транспортират към кметовете на селата и от там жителите ще я вземат. Тези 55 000 литра, които получаваме от Държавния резерв, ще се разпределят по 10 литра на един човек за седмица. Това количество ще е за целия септември. Очаквам кризата да се задържи и през следващите месеци, защото селата са на каптаж и е нужно да завали дъжд“, заяви Петрова.

По думите й водната криза се обостря от няколко години, но тази година е много осезаема и към момента в четирите села - Риш, Александрово, Веселиново и Черни връх, има вода само един ден от седмицата.

Иванка Петрова каза още, че се прави проектиране на нови водопроводите на всички населени места в община Смядово и след това ще се търси финансиране за физическата им подмяна.

ШУМ.БГ