Адвокат Светозар Петков от ГЕРБ ще е председател на Районната избирателна комисия в Шумен за изборите за Народно събрание на 27 октомври.

Неговата кандидатура бе единствената за този пост на проведените днес консултации за РИК между парламентарно представените сили, ръководени от зам.областния управител Диян Димитров.

Партиите не се разбраха за секретарското място. Имаше 3 предложения – две от ДПС и едно от ПП-ДБ.

ДПС (Пеевски), представлявано от Недрет Халил предложи секретар да е Фатме Мехмедали, а ДПС (Доган), представлявано от Турхан Каракаш номинира за секретар Ахмед Джамбазов.

ПП-ДБ предложи за поста Милен Митев.

Богомил Петров от ПП призова ДПС да оттегли и двете предложения и „да има разум“, но нито Халил, нито Каракаш отстъпиха. И двамата връчиха на зам. областния управител Диян Димитров документи, че са легитимни и представляват ДПС.

Така Централната избирателна комисия ще реши кой да е секретар на РИК-Шумен.

За заместник-председателските места партиите не спориха. Те се заемат от Николай Димитров от Възраждане, Стефка Маринова от БСП и Марко Колев от ИТН.

Членове на РИК са: Биляна Пейчева, Детелина Куртева, Виолета Вълчева от ГЕРБ, Надежда Върбева, Мария Василева от ПП-ДБ, Валентина Нейкова, Теофан Димитров от „Възраждане“

РИк – Шумен се състои от 13 души – 4 от ГЕРБ, 3 от ПП-ДБ, 3 от Възраждане, по един от БСП, ДПС, ИТН.

ШУМ.БГ