Световната №2 в тениса Арина Сабаленка спечели третата си титла в Големия шлем и втора за 2024 година.

Мощната представителка на Беларус оправда ролята си на фаворитка във финала срещу американката Джесика Пегула и я победи със 7:5, 7:5 след близо два часа изключително висококачествен тенис.

Двете момичета направиха страхотна реклама на женската игра, като влязоха в свиреп дуел, изпълнен с великолепни отигравания, доставени от различните им стилове. Мощта на Сабаленка донесе спиращи дъха уинъри, а прекрасната защита на световната №6 спомогна за дълги и напрегнати разигравания.

За съжаление на Пегула, която игра дебютния си финал в Шлема, тя бе пречупена с два късни пробива в отделните части. Играта й обаче щеше да й донесе титла срещу всяка друга съперничка. Вероятно и срещу световната №1 Ига Швьонтек, която изненадващо победи в четвъртфиналите.

До момента Сабаленка имаше титли единствено на Australian Open, но влиза в отбрана компания на шампионки в двата турнира на хардкорт в рамките на една година. В колекцията си тя има титла на US Open и на двойки. Тя взе поправителния във финала от миналата година, когато спечели първия сет срещу Коко Гоф, но след това се срина и допусна обрат.

Беларускинята днес печели шести мач от общо осем срещу Пегула и става първата шампионка от тази страна на US Open. В рамките на турнира загуби само един сет, дошъл срещу Екатерина Александрова. Джесика пък влезе в мача в страхотна серия от 16 победи в последните 16 двубоя, но днес силите й не стигнаха да се справи с мощта на съперничката.

Мачът, който се игра пред погледа на спортни суперзвезди като Ноа Лайлс, Люис Хамилтън и Стеф Къри, започна с два добри сервис гейма за претендентките. След това Пегула впечатли с мощни ретури и много дълбоки форхенди на линията, с които успя да стигне до първия пробив. Оттам нататък обаче Сабаленка влезе в зоната. Отвърна с абсолютно същото, за да изравни, а после заигра фантастичен мощен тенис, с който спечели три поредни гейма до 5:2. В последния от тях имаше затруднения, но си помогна със сервиса.

Американката взе бързо задължителния си следващ сервис гейм и постави под напрежения Сабаленка в нейния. Световната №2 спаси брейкбол с удивителен форхенд по диагонала, но от същата страна сгреши при втората възможност за връщане на пробива - 5:4.

Сабаленка редуваше уникални отигравания и грешки, а двойна такава на сервис донесе нов брейкбол за Пегула при 5:5. Той обаче също беше отразен с мощ, този път чрез бекхенд по правата. Геймът продължи още дълго, но в крайна сметка Арина си го измъкна - 6:5. Последва епохален 12-и гейм, в който Пегула се бореше със зъби и нокти да остане в сета. Спаси четири сетбола, но донесе пети с двойна грешка, а там Сабаленка я пречупи с поредната си къса топка - 7:5.

Злощастно загубения първи сет продължи негативната тенденция за американката и с втората си двойна грешка тя сдаде ранен пробив за 0:2 във втория сет. При 0:3 Пегула отново беше изправена пред такава възможност, но този път се справи със сервис. Това беше ключово, защото в следващия гейм върна пробива. После след нов епичен епизод се измъкна за 3:3, но най-добрият й тенис дойде, като с фантастична игра тя спечели четвърти пореден гейм, пробивайки за 4:3. Стигна се до момента, в който трябваше да сервира за сета, но точно тогава Сабаленка вдигна оборотите и върна пробива. После се повтори сценария от първия сет и нервите на сервис на Пегула не издържаха, като тя отново беше пробита за 5:7.

Дир.бг